Register
A password will be e-mailed to you.

Οι επιχειρήσεις και ο έρωτας, είναι σαν τον πόλεμο. Και η ιστορία του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση χαρακτηρίζεται από άπειρα γεγονότα γεμάτα συγκρούσεις, ρίσκα, κατακτήσεις, νίκες -τόσο στον εμπορικό, όσο και στον συναισθηματικό τομέα. Η ιδιωτική ζωή του, ακόμη και σήμερα γοητεύει περισσότερο από ποτέ, με το μελάνι που έχει χυθεί σε σελίδες εφημερίδων, περιοδικών και βιβλίων, να είναι άπειρο. Εδώ, μέσα σε 800 σχεδόν λέξεις θα μάθεις πώς ένα 16χρονο ελληνόπουλο επέζησε της σφαγής και της καταστροφής της Σμύρνης, φτάνοντας μέσα σε λίγο καιρό να δημιουργήσει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στη Γη και να παντρευτεί την πιο διάσημη χήρα όλων των εποχών.

Εν αρχή ην ο Μύθος

Μαρτυρίες λένε ότι γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1906 στη Σμύρνη της Τουρκίας (ο ίδιος, με την άφιξή του στην Ελλάδα και ελλείψει επίσημων εγγράφων, ανέφερε χρονολογία γέννησης το 1900). Ο πατέρας του, Σωκράτης, ως εύπορος καπνέμπορος, πρόσφερε στον γιο του την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και μόρφωση -πριν τελειώσει το γυμνάσιο, ο Αριστοτέλης μιλούσε ήδη τέσσερις γλώσσες: ελληνικά, τουρκικά, ισπανικά και αγγλικά.
Παρά τις ανείπωτες φρικαλεότητες, τη καταστροφική φωτιά και τον ολέθριο διωγμό των Ελλήνων μετά την είσοδο του τουρκικού στρατού στην Σμύρνη, η οικογένεια Ωνάση καταφέρνει να διαφύγει στην Ελλάδα. Η θλίψη, η φτώχεια και το άγχος της επιβίωσης οδηγούν τον νεαρό Αριστοτέλη να ψάξει την τύχη του αλλού. Μόνος, ταξιδεύει για την Αργεντινή, με σκοπό να ασχοληθεί με το εμπόριο καπνού, χάρη σε κάποιες γνωριμίες του πατέρα του. Τον πρώτο καιρό βρίσκει δουλειά ως τηλεφωνητής στο Μπουένος Άιρες και τον ελεύθερο χρόνο του σπουδάζει οικονομικά. Η φιλοδοξία του νεαρού είναι εμφανής από τις πρώτες μέρες στην εταιρεία τηλεφωνικών συνδιαλέξεων River Plate, όπου ακούγοντας τις συνομιλίες μεταξύ μεγάλων επιχειρηματιών, αρχίζει να καταστρώνει τα πρώτα του σχέδια για να χτίσει την περιουσία του.

Η θρυλική αρχή

Μετά από κάμποσες “υποκλοπές” συνομιλιών, ο Αριστοτέλης αντιλαμβάνεται πως το σχέδιο για εμπόριο καπνού δεν τον εξυπηρετεί. Τα λεφτά βγαίνουν δύσκολα και αργά από μια τέτοια επιχειρηματική δραστηριότητα και ο ίδιος θέλει πολύ χρήμα γρήγορα. Ο μύθος λέει ότι επέμενε να παίρνει τις βραδινές βάρδιες στο τηλεφωνείο, με σκοπό να ακούει τις εμπορικές συνομιλίες Αμερικανών επιχειρηματιών, εφοπλιστών και χρηματιστών με αντίστοιχους στην Αγγλία και την Ελβετία. Και ένα βράδυ, ο Ωνάσης πετυχαίνει λαβράκι, μαθαίνοντας για μια μετοχή η οποία έπαιζε με κρυφούς όρους μεταξύ των ενδιαφερομένων. Με όσα χρήματα είχε στην τσέπη, αγοράζει τις εν λόγω μετοχές και την κατάλληλη στιγμή τις πουλά, καταφέροντας να αποκτήσει την πρώτη καλή “μαγιά”. Με αυτήν, επενδύει στις εισαγωγές-εξαγωγές ελληνικών και τουρκικών καπνών και ταυτόχρονα, μπαίνει στα μεγάλα χωράφια των θαλάσσιων μεταφορών. Εκμεταλλευόμενος την Μεγάλη Ύφεση του 1929, ο Ωνάσης αγοράζει μερικά πλοία σε υπερβολικά χαμηλές τιμές και ξεκινά τη δραστηριότητά του. Τα υπόλοιπα είναι Ιστορία.

Η πρώτη γυναίκα και τα παιδιά

Τα Άπαντα των επιτευγμάτων του Αριστοτέλη Ωνάση

Το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου βρίσκει τον Ωνάση ευκατάστατο και περιζήτητο εργένη. Η σχέση του με τις γυναίκες (ανάμεσά τους μερικές από τις θεές του star system της εποχής, όπως η Veronica Lake, η Gloria Swanson και η Greta Garbo), εξαιρετικά ιδιαίτερη: τις γέμιζε με δώρα, τις κατακτούσε, τις γλεντούσε και μετά τις εγκατέλειπε. Αλλά το 1946, αποφασίζει να παντρευτεί. Όχι κάποια σέξι στάρλετ, αλλά την 17χρονη κόρη του Έλληνα μεγιστάνα Σταύρου Λιβανού, την Τίνα (Αθηνά). Οι εφημερίδες και τα περιοδικά της εποχής μιλούν για γάμο συμφερόντων -εκατέρωθεν-, διανθισμένες με μυθιστορηματικές αφηγήσεις για αμοιβαίες επιχειρηματικές προδοσίες μεταξύ γαμπρού και πεθερού. Ωστόσο, ο Αριστοτέλης είναι ερωτευμένος με την Τίνα Λιβανού και μαζί της αποκτά δυο παιδιά. Τον Αλέξανδρο και τη Χριστίνα.

Η Κάλλας και ο Ωνάσης

ΩΝΑΣΗΣ

Η σχέση και ο γάμος του με την Λιβανού τερματίζει στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Τρία χρόνια πριν, ο Αριστοτέλης έχει συνάψει ερωτική σχέση με την επίσης παντρεμένη Μαρία Κάλλας, την πιο διάσημη υψίφωνο του κλασικού ρεπερτορίου. Με το γάμο τους, ο Ωνάσης επιδεικνύει ένα ακόμη τρόπαιο στον κόσμο, όμως η ιστορία αγάπης τους δεν είχε αίσια διαδρομή και βίο ανθόσπαρτο. Ντίβα της όπερας η μια, Μίδας ο άλλος. Παθολογικά υστερική η μία, ακραία εγωιστής ο άλλος. Το διαζύγιο ήταν ορατό από τους πρώτους μήνες του έγγαμου βίου τους.

Κι έπειτα, ήρθε η Τζάκι. Το Μέγιστο Τρόπαιο.

ΩΝΑΣΗΣ

Δυο χρόνια πριν ο JFK σκοτωθεί, ο Ωνάσης είχε βάλει στο σημάδι ένα ακόμη ερωτικό έπαθλο -με μεγαλύτερους πόντους από κάθε άλλο: την ίδια τη σύζυγο του προέδρου της Αμερικής, την Τζάκι. Στα μάτια του κόσμου όλου του πλανήτη, ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι ήταν το απόλυτο πρότυπο γοητείας, δημοφιλίας, εξουσίας. Αλλά για τα μάτια του Αριστοτέλη Ωνάση ήταν απλά ένας πολιτικός φτιαγμένος από τα λεφτά του πατέρα του Τζόζεφ Πάτρικ Κένεντι, ο οποίος σε ένα τηλεγράφημα προς τον υποψήφιο για την προεδρία γιό του είχε γράψει: “Αν δεν εκλεγείς πρόεδρος, θα σου αγοράσω μια χώρα για να την κυβερνάς”. Ο Ωνάσης μπορούσε να κάνει ακριβώς το ίδιο. Αλλά επέλεξε μια τακτική ανορθόδοξου πόλεμου -εκ των έσω: αιφνιδιαστικά, ανοιχτά φλερτ προς την Πρώτη Κυρία σε γκαλά και δεξιώσεις του Προέδρου, εθιμοτυπικά και ανεπίσημα δώρα που ξεπερνούσαν σε κόστος τον ετήσιο προϋπολογισμό κρατών όπως η Ελλάδα, κρουαζιέρες αναψυχής με το ιστορικό γιοτ “Χριστίνα” απουσία του Κένεντι, και πολλές άλλες λεπτομέρειες “αποπλάνησης”, που αναφέρονται σε επίσημα αρχεία του FBI.  Τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του JFK και τρεις μήνες μετά τη δολοφονία του κουνιάδου της Ρόμπερτ Κένεντι, έτος 1968, η Τζάκι Κένεντι, μετονομάζεται επισήμως σε Jacqueline Lee Bouvier Kennedy-Onassis, ύστερα από τον μνημειώδη γάμο της με τον Αριστοτέλη, στον Σκορπιό.

Η ασθένεια

Η παρακμή ξεκινά το 1973, όταν ο γιος του Αλέξανδρος πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα. Ο Αριστοτέλης εγκαταλείπει τα πάντα, ψυχή τε και σώματι. Μαραζώνει, δεν παίρνει τα φάρμακά του, παρατά τις επιχειρήσεις του, μια εκφυλιστική νευρομυϊκή ασθένεια τελικά τον ακινητοποιεί στο κρεβάτι για ένα χρόνο. 15 Μαρτίου 1975 αποδημεί εις Κύριον. Κηδεύεται στον Σκορπιό. Εκείνη τη μέρα, η περιουσία του εκτιμήθηκε σε 2,33 δισ δολάρια. Μοναδική κληρονόμος της αμύθητης περιουσίας του σήμερα είναι η εγγονή του Αθηνά, γόνος της Χριστίνας Ωνάση και του Τιερί Ρουσέλ.