Register
A password will be e-mailed to you.

Στην επιστήμη της Ψυχολογίας, με τον όρο “people pleaser”, περιγράφονται όσοι προσπαθούν πάντα να “κάνουν ειρήνη”, τους είναι δύσκολο να πουν όχι στους άλλους, προτιμούν να μείνουν σιωπηλοί παρά να μιλήσουν. Ας δούμε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορούν να αρχίσουν να βάζουν την ψυχική τους υγεία σε προτεραιότητα χωρίς να αισθάνονται ενοχές γι’ αυτό.

Η αλήθεια είναι ότι το να νοιάζεται κανείς για τους άλλους είναι ένα υπέροχο χαρακτηριστικό, αλλά όπως και στα περισσότερα πράγματα στη ζωή, είναι καλύτερο να υπάρχει ισορροπία. Η ικανοποίηση των ανθρώπων μπορεί να έχει μερικά καλά και μερικά όχι τόσο καλά στοιχεία. Αν η ικανοποίηση των άλλων έρχεται σε βάρος της ψυχικής υγείας ενός προσώπου, της ευημερίας ή ακόμη και της ασφάλειάς του, ίσως είναι καιρός να εξετάσει το ενδεχόμενο να το διερευνήσει περαιτέρω και να αυξήσει την ευαισθητοποίησή του σχετικά με το πώς η ικανοποίηση των ανθρώπων επηρεάζει τη ζωή του.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για τους people pleasers

1. Aσκήσεις αξιών

Μια στρατηγική που μπορεί να είναι χρήσιμη είναι μια άσκηση αξιών. Με μια αναζήτηση στο Google για αξίες μπορεί κανείς να βρει έναν εκτενή κατάλογο. Αφιερώνοντας χρόνο για να διαβάσει τη λίστα και να εντοπίσει τις αξίες που αντιπροσωπεύουν το πώς φιλοδοξεί ο ίδιος να είναι, καθίσταται ιδιαίτερα χρήσιμο να εντοπίσει τις πέντε περίπου κορυφαίες για εκείνον αξίες.

Στη συνέχεια, να εξετάσει ποιες από αυτές τις αξίες εκπληρώνει ενεργά και ποιες παραμελεί. Ίσως διαπιστώσει ότι πρέπει να μάθει τρόπους να προσαρμόσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα ή τις συμπεριφορές του προκειμένου να υποστηρίξει όλες τις κορυφαίες αξίες του.

Για παράδειγμα, μπορεί να φιλοδοξεί να είναι πιστός άνθρωπος, αλλά το άτομο στο οποίο είναι πιστός να μην του ανταποδίδει την πίστη, συχνά να τον υποτιμά, να μην ενδιαφέρεται για τις ανάγκες του ή να μην τον εκτιμά. Ενώ το να είναι πιστός μπορεί να είναι σημαντικό για εκείνον, άλλες αξίες που είναι επίσης σημαντικές, όπως ο αυτοσεβασμός, μπορεί με τον τρόπο αυτό να παραμελούνται. Έτσι, έχει σημασία η πίστη αυτή να έχει αποδέκτες, πρόσωπα που είναι επίσης πιστά, ανταποδίδοντας την πίστη.

2. Αναγνώριση αμοιβαίας καλοσύνης

Υπάρχουν αρκετές δεξιότητες που μπορούν να βοηθήσουν έναν άνθρωπο people-pleaser να φροντίζει και την ψυχική του υγεία. Για παράδειγμα, να δείχνει καλοσύνη και γενναιοδωρία όταν πραγματικά το εννοεί και να επικεντρώνεται στην οικοδόμηση και την καλλιέργεια σχέσεων που υπάρχει δικαιοσύνη και ισότητα.

Αν η καλοσύνη δεν βρίσκει ανταπόκριση, ίσως ήρθε η ώρα οι σχέσεις να επανεξεταστούν με ήρεμη συζήτηση, τοποθέτηση ορίων και σωστών προτεραιοτήτων.

3. Συζήτηση με έναν επαγγελματία

Ένας θεραπευτής ή ένας coach μπορεί βοηθήσει και να υποστηρίξει ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Τα βιβλία και τα podcast μπορούν επίσης να φανούν χρήσιμα.

4. Εντοπισμός του λόγου που κάνουν έναν άνθρωπο να θέλει να ευχαριστεί συνεχώς όλους τους ανθρώπους

Μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι το people-pleasing έχει αναπτυχθεί ως δεξιότητα επιβίωσης ή στρατηγική αντιμετώπισης που κάποτε τον εξυπηρετούσε καλά, αλλά δεν είναι πλέον απαραίτητη ή χρήσιμη.

Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να έγινε people-pleaser επειδή ήταν ένας τρόπος για να γίνει αποδεκτό σε μια ομάδα ή για να το φροντίζουν. Βασικές προσωπικές πεποιθήσεις μπορούν να υπονομεύουν την αυτοεκτίμησή του και να του δημιουργούν την ανάγκη συνεχούς ικανοποίησης των άλλων. Ένα παράδειγμα αυτού είναι ότι μπορεί να πιστεύει ότι δεν αξίζει την ανταπόδοση της φροντίδας των άλλων ή ότι αν ζητήσει την ανταπόδοση της φροντίδας θα το εγκαταλείψουν.

Χωρίς να το γνωρίζει, πιθανό να έχει δημιουργήσει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αν πάντα ικανοποιεί τους άλλους και εκείνοι πλέον το περιμένουν και δεν το εκτιμούν, μπορεί να σοκαριστούν αν ξαφνικά ζητήσει κάτι πίσω σε αντάλλαγμα. Αυτό το σοκ ενδέχεται να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια ή σε απώθηση από μέρους τους, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο στο ίδιο το άτομο την πεποίθηση ότι δεν αξίζει και ότι δεν έπρεπε να το ζητήσει, οδηγώντας σε δυσαρέσκεια.

5. Δημιουργία ποιοτικών σχέσεων

Οι έρευνες δείχνουν ξανά και ξανά ότι οι ποιοτικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την επίτευξη θετικής ικανοποίησης από τη ζωή. Έχει σημασία καθένας να θυμάται ότι είναι πολύτιμος και αξίζει την αγάπη όσο και οποιοσδήποτε άλλος. Το να προσελκύει στη ζωή του ανθρώπους που τον εκτιμούν όσο και εκείνος, είναι το κλειδί. Αυτού του είδους οι άνθρωποι θα θέλουν να τον φροντίζουν και θα τον υποστηρίζουν στα σκαμπανεβάσματα και τις δυσκολίες. Επίσης, αυτοί οι τύποι ανθρώπων τους ενθαρρύνουν να μιλούν, να μοιράζονται τις ανάγκες τους και απολαμβάνουν να λαμβάνουν και οι ίδιοι ικανοποίηση από τους άλλους με δίκαιο και ισότιμο τρόπο.

 

Από: Shape.gr