Register
A password will be e-mailed to you.

Ένας γήινος τυχοδιώκτης, μία δυναμική εξωγήινη, ένας σωματώδης πολεμιστής, ένα θρασύτατο ρακούν και ένα δεντρόμορφο ανδροειδές, αποτέλεσαν το 2014 μία ομάδα ετερόκλητων ηρώων, τους «Φύλακες του Γαλαξία», που άφησαν τις διαφορές τους στην άκρη για να προστατεύσουν έναν πολυφυλετικό πλανήτη και παράλληλα το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel. Με όπλα τούς το ξέφρενο χιούμορ (πριν από το σαρωτικό «Deadpool»), τα δεδομένα άψογα εφέ και τις έξυπνες αναφορές στην ποπ κουλτούρα του ‘80, οι «Φύλακες του Γαλαξία» έφεραν έναν ρετρό, νοσταλγικό αέρα στα κινηματογραφικά υπερθεάματα της Marvel και μία χαλαρή, ψυχαγωγική άνεση διαστημικής περιπέτειας τύπου «Star Wars» πριν το «Δύναμη Ξυπνάει», αφήνοντας πίσω το κουρασμένο, ψηφιακό σύμπαν των «Εκδικητών».

Η ταινία που έκανε παγκόσμιο σταρ τον Κρις Πρατ στο ρόλο του Star-Lord (ειρωνεία;) επιστρέφει φέτος με τους Ζόι Σαλντάνα (Γκαμόρα), Ντέιβ Μπαουτίστα (Ντραξ), Μπράντλεϊ Κούπερ (φωνή του Ρόκετ), Βιν Ντίζελ (φωνή του αξιολάτρευτου ξύλινου Γκρουτ) να ετοιμάζονται να σώσουν τον Γαλαξία συνοδεία του Awesome Mixtape #2 στη διαπασών. Αυτή τη φορά η αποστολή σχετίζεται με το μυστήριο της καταγωγής του Star-Lord Πίτερ Κουίλ και οι «Φύλακες» έχουν κινηματογραφική συντροφιά δυο από τους πλέον εμβληματικούς «φύλακες» των ταινιών δράσης της δεκαετίας του ’80, τους «Τάνγκο και Κας» αυτοπροσώπως! Ο Κερτ Ράσελ υποδύεται τον Ίγκο, τον πατέρα του Κουίλ, ενώ ο Σιλβέστερ Σταλόνε τον Στάκαρ Όγκορντ, έναν πειρατή του διαστήματος, που οι φαν των κόμικς γνωρίζουν ως Starhawk, μέλος της ομάδας των «Guardians of the Galaxy» ήδη από το 1969 όταν πρωτοκυκλοφόρησαν.

Γραμμένο και σκηνοθετημένο πάλι από τον Τζέιμς Γκαν, το «Οι Φύλακες του Γαλαξία 2» συνεχίζει την παράδοση της πρώτης ταινίας, αλλά ταυτόχρονα χάνει και κάτι από την φρεσκάδα της πρωτότυπης συνταγής. Όλα όσα κρατούσαν την αρχική τους συνάντηση μακριά από το μέινστριμ μπλοκμπάστερ, εδώ υπερθεματίζονται σε πλήρη συνάφεια με τις υπόλοιπες ταινίες του στούντιο. Οι «Φύλακες» αφήνονται στον εμπορικό προγραμματισμό που θέλει τουλάχιστον δυο-τρεις ταινίες της Marvel να εξορμούν στις κινηματογραφικές οθόνες ανά εξάμηνο και να αποτελούν κομμάτια ενός infinity war εισπράξεων και τρισδιάστατων εντυπώσεων. Τον Ιούλιο ο Spider-Man επιστρέφει στο «σπίτι του», τον Νοέμβριο τα ταμεία προετοιμάζονται για το «Thor: Ragnarok» και σε ένα χρόνο οι νέοι Εκδικητές «Avengers: Infinity War» θα συσπειρώσουν όλους τους χάρτινους ήρωες της «οικογένειας.

Φυσικά το χορταστικό θέαμα, η εξεζητημένη καλλιτεχνική διεύθυνση και το ιδανικό κάστινγκ του «Guardians» αποζημιώνει. Ο Τζέιμς Γκαν αυτή τη φορά επενδύει στους χαρακτήρες, και όχι στην πλοκή, αφιερώνοντας αρκετό χρόνο (μερικές φορές υπερβολικό) και βρίσκοντας συγκινησιακό βάθος στην αλληλεπίδραση με το κοινό ενισχύοντας γενναιόδωρα την έννοια της ομάδας και όχι της μονάδας. Εκεί που το χιούμορ ή οι ανατροπές της ιστορίας φαντάζουν προκάτ ή προβλέψιμα, οι «Φύλακες» επιφυλάσσουν μία συγκινητική α λα «Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται» τρίτη πράξη. Τα πατρικά θέματα του Κουίλ στην ταινία σχηματοποιούν τους οικογενειακούς δεσμούς ως έναν κόσμο που έχει πυρηνικό Eγώ (στην κυριολεξία) και δεν αφήνει τους απόγονους να απογειωθούν λόγω βαρυτικής έλξης. Παράλληλα η Γκαμόρα προσπαθεί να βρει κοινό κώδικα με την αδελφή της Νέμπουλα (Κάρεν Γκίλαν), με την οποία έχει αναλωθεί σε μία αδιέξοδη σχέση φιλονικίας. Ο Κρις Πρατ με τον Κερτ Ράσελ, όσο και η Σαλντάνα με την Γκίλαν, φροντίζουν τη δυναμική των σχέσεών τους και ενισχύουν τις εντάσεις των χαρακτήρων τους, αλλά η ταινία ανήκει στον Μάικλ Ρούκερ (Γιόντου) που αποδεικνύεται ο συναισθηματικός καταλύτης της.

Προφανώς και οι «Φύλακες» θα επιστρέψουν για μία τρίτη περιπέτεια, που θα ολοκληρώσει σύμφωνα με τον Τζέιμς Γκαν την ιστορία τους. Μέχρι να ξαναεπισκεφθούν τον γαλαξία μας, και αφού έλυσαν ως Guardians τα θέματα κηδεμονίας τους, ελπίζουμε να ξαναβρούν λίγη από την σπίθα που τους έκανε να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους ήρωες της Marvel. Άλλωστε η μεγάλη οθόνη δεν είναι εχθρός, αλλά σύμμαχός τους.