Register
A password will be e-mailed to you.

Είναι κάτι στην Άγρια Δύση που τραβά το θυμικό των ανθρώπων σα μαγνήτης -είτε είναι παιδιά, είτε πατούν και με τα δύο πόδια στη δεκαετία των 30. Από τότε που ήμασταν πιτσιρικάδες οι “Καουμπόηδες κι Ινδιάνοι” έρχονταν εύκολα πρώτοι στις προτιμήσεις μας, πολύ μπροστά από το κρυφτό. Κάτι που δεν άλλαξε μέσα από τα χρόνια: το τοπίο κι οι ήρωές του Far West, παρότι βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και περίπου δύο αιώνες πριν, δεν έπαψαν ποτέ να γοητεύουν. Αll time classic όπως θα έλεγαν και στις Η.Π.Α.

Τα γουέστερν των τελευταίων χρόνων δεν έχουν ίχνος αφέλειας

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μία αναβίωση του είδους σε πολύ σκληρό μοτίβο. Τα σύγχρονα γουέστερν δεν έχουν ίχνος αφέλειας. Δεν είναι εύπεπτα. Κάτι που δύσκολα θα μπορούσε να χωνέψει ο John Wayne. Η Άγρια Δύση του 21ου αιώνα θυμίζει περισσότερο τον Ματωμένο Μεσημβρινό του Cormac McCarthy -το πλέον βίαιο και λυρικό μυθιστόρημα που γράφτηκε στην μεταπολεμική Αμερική δηλαδή. Μάλιστα η αναβίωση δεν περιορίζεται μόνο στο σινεμά· το πιο αναμενόμενο video game της χρονιάς (λέγε με Red Dead Redemption 2) είναι κι αυτό ένα γουέστερν, μίλια μακριά, βέβαια, από τα παραμυθάκια που διαβάζαμε μικροί.

Μία ιδανική πάσα με άλλα λόγια για να θυμηθούμε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές που μας σύστησαν τους cowboys με τον καλύτερο, τον πιο σύγχρονο και τον πλέον σκληρό τρόπο τα τελευταία χρόνια.

The Revenant (2015)

Ξεκινάμε με name dropping: Leonardo Dicaprio (στο Όσκαρ της ζωής του), Tom Hardy και Alejandro González Iñárritu στο τιμόνι της σκηνοθεσίας. Με τον τελευταίο να στήνει ένα οπτικό υπερθέαμα με τόσο αβάσταχτο ψυχολογικό βάρος που φέρνει, τελικά, στο νου τις πιο άγριες στιγμές της Βίβλου. Τα γουέστερν δε θα είναι ποτέ ξανά ίδια μετά από αυτό. Ούτε κι η σχέση μας με τις αρκούδες βέβαια.

Westworld (2016-)

Βασισμένο σε μια παμπάλαιη ομώνυμη σειρά από τα 1973, αυτό εδώ δεν είναι το γουέστερν που έχεις συνηθίσει καθώς η βασική ιδέα είναι επιστημονικής φαντασίας. Η σειρά που παρουσιάστηκε ως το νέο βαρύ πυροβολικό του HBO μιλάει για “θεματικά πάρκα” φέρνουν στον νου την Άγρια Δύση. Και μετά έσκασαν τα ρομπότ κι η φάση έμπλεξε. Μη φοβηθείς την pulp ιδέα, η πρώτη σεζόν έχει πραγματικό σεναριακό βάθος.

Django Unchained (2012)

Αίμα, splatter, πιστολίδια, μαύρο χιούμορ και διάλογοι πιο απολαυστικοί από μασάζ. Όταν ο Quentin Tarantino αποφάσισε να φτιάξει γουέστερν ο κόσμος μας έγινε αμέσως καλύτερος. Απλά το έκανε με έγχρωμο πρωταγωνιστή. Έσπασε έτσι όλα τα ταμπού και κατάφερε να ασκήσει κοινωνική κριτική -στο μέτρο του δυνατού- μέσα από ένα διασκεδαστικό, πολύ διασκεδαστικό, πάρα πολύ διασκεδαστικό φιλμ.

True Grit (2010)

Μας έρχεται από τα χέρια των Αδερφών Κοέν και κουβαλά όλη την ιδιαίτερη ματιά τους. Μια ιστορία καταδίωξης στην Άγρια Δύση όπου ο μέθυσος σερίφης (Jeff Bridges) κυνηγάει τον “κακό” κακοποιό (Josh Brolin). Ένα old school σκηνικό δοσμένο με φρέσκα υλικά -όπως πρέπει δηλαδή.

Hell of High Water (2016)

Τι τύχη είχε ένα σκληρό μοντέρνο γουέστερν ανάμεσα σε ένα υπερβολικά καλοστημένο κι όμορφο μιούζικαλ (La La Land) και μια αισθητικά άρτια ταινία που καταφέρνει να στηλιτεύει ένα κάρο κακώς κείμενα της αμερικανικής κοινωνίας χωρίς να γίνεται διδακτική (Moonlight); Μάλλον καμία. Κρίμα όμως γιατί πέρασε λιγάκι απαρατήρητο ενώ είναι πολύ δυνατό -σα στενάχωρη country μπαλάντα με τη φωνή του Johny Cash.

No Country for Old Men (2007)

Μία κλασική ιστορία κυνηγητού στις αχανείς αμερικανικές εκτάσεις. Τοποθετημένο στον σύγχρονο κόσμο, βασισμένο σε βιβλίο του μετρ Cormac McCarthy, αποτελεί μία πανέξυπνη μεταφορά του γουέστερν στις μέρες μας, με έναν εξαιρετικό Javier Bardem να κλέβει την παράσταση στον ρόλου του “κακού”. Η αγάπη των Αδερφών Κοέν για το είδος φάνηκε για πρώτη φορά εδώ.

Deadwood (2004-2006)

Αυτή είναι η ιστορία μιας αρχετυπικής πόλης του Far West (με τον σερίφη της, το αυτοσχέδιο καζίνο, τον οίκο ανοχή) που αποτελεί ένα παραγνωρισμένο αριστούργημα της τηλεόρασης. Θα έπρεπε να βρίσκεται πιο ψηλά στη λίστα με τις καλύτερες σειρές όλων των εποχών -ή έστω πιο ψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων τηλεθεατών. Ποτέ όμως δεν είναι αργά για κάτι που θα σε αποζημιώσει και με το παραπάνω.