Register
A password will be e-mailed to you.

Kάποιοι προλάβαμε εποχές όπου τα video games ήταν αυστηρά για ανηλίκους. Αργότερα τα παιχνίδια έγιναν trend, ήταν πολύ cool να μιλάς για αυτά. Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή όμως, μετά την άνοδο ακολουθεί η πτώση: κάπου εκεί, γύρω στο 2014, κι ενώ η βιομηχανία του gaming έδειχνε να έχει χάσει τον προσανατολισμό της δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εγκατέλειψαν το σπορ.

Ευτυχώς ήδη από πέρσι, χάρη σε εξαιρετικές παραγωγές όπως το The Legend of Zelda: Breath of the Wild, ο κόσμος των video games παρουσίασε σημάδια ανάκαμψης. Το κέφι, το μεράκι και τα μεγαλεπήβολα σχέδια είχαν επιστρέψει για τα καλά. Έτσι, εκτός από την τρέλα του retrogaming, το 2018 ήρθε να επιβεβαιώσει μία αίσθηση που υπήρχε στον αέρα: μία νέα εποχή για το gaming έχει ανατείλει. Οι λόγοι; Ακολουθούν μερικά πολύ δυνατά επιχειρήματα για όποιον υποστηρίζει το αντίθετο.

Red Dead Redemption 2

Ίσως το καλύτερο παιχνίδι της πενταετίας. Μία περιπέτεια στην Άγρια Δύση που θυμίζει περισσότερο καλογυρισμένη και καλογραμμένη αμερικανική ταινία παρά video game. Κάτι πολύ παραπάνω από ένα παιχνίδι, μία πραγματική εμπειρία ζωής.

Monster Hunter World

Η Capcom πήρε έναν τίτλο που την έκανε διάσημη στην Ιαπωνία, του έδωσε διεθνή προσανατολισμό και κατάφερε να κατακτήσει τον πλανήτη κυνηγώντας τέρατα. Καθόλου άσχημος τρόπος, δηλαδή, για να γεννηθεί ξανά από τις στάχτες της.

DragonBall FighterZ

H ιστορία του ιαπωνικού anime με τους εκατομμύρια οπαδούς θα ήταν από μόνης της αρκετή για να φέρει το παιχνίδι στη λίστα. Μάλιστα, αν τα παλιότερα επεισόδια της σειράς είχαν τόσο απαιτητικό gameplay που έπρεπε να είσαι Κορεάτης υπερπρωταθλητής για να τα ευχαριστηθείς, δεν ισχύει (ευτυχώς) το ίδιο και για το πιο πρόσφατο release του fighting game.

Super Smash Bros. Ultimate

Ποιος δεν θέλει να δει μία μάχη, μέχρι τελικής πτώσης, ανάμεσα στον Mario και τον Link; H σειρά Super Smash Bros δεν βασίστηκε όμως ποτέ στη βία και την υπερβολή. Αντίθετα στηριζόταν πάντα στην fun πλευρά του gaming. Απλά μέσα στο 2018, ανέβασε ταχύτητες και κατάφερε να φτάσει το τεχνικό επίπεδων παιχνιδιών όπως το Soul Calibur. Win win φάση με άλλα λόγια.

Yakuza 6

Κλασικό action-adventure που από το 2005 μέχρι σήμερα γεμίζει τις οθόνες των gamers με πολύχρωμα τατουάζ, σκηνές από τις φουτουριστικές πόλεις της Ιαπωνίας κι ιστορίες από τον υπόκοσμο της Yakuza.  Εδώ σε άλλο ένα εξαιρετικό επεισόδιο της σειράς: με σφιχτοδεμένο σενάριο, σκαλωματικά mini games, πωρωτικά side quests δίπλα στο πολύ καλοφτιαγμένα game mechanincs.

God of War

Ποιος θα το περίμενε; Όταν ανακοινώθηκε ότι η σειρά φεύγει από την Ελληνική μυθολογία και πηγαίνει προς τους Θεούς των Βίκινγκς, οι περισσότεροι οπαδοί γέμισαν αμφιβολίες. Κι όμως, αν δεν είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής God of War, είναι σίγουρα εκείνο με το καλύτερο σενάριο.

Assasins’s Creed: Odyssey

Η χλαμύδα που αντάλλαξε ο Kratos για τις γούνες του Βορά φαίνεται πως έφτασε στα χέρια του Assasin’s Creed. Η σειρά πήγε Αρχαία Ελλάδα, παίρνοντας καλές κριτικές διεθνώς και προκαλώντας φρενίτιδα στην εγχώρια κοινότητα των gamers.

Forza Horizon 4

Κάποτε τα racing games είχαν έναν πολύ απλό σκοπό: τσίτα τα γκάζια μέχρι τον τερματισμό καθώς ο ένας φοίνικας διαδέχεται τον άλλο στις παραλιακές λεωφόρους όλου του κόσμου. Μετά τα πράγματα έγιναν πολύπλοκα, βάζοντας στο παιχνίδι ένα σωρό μετατροπές και προϋποθέσεις. Το Forza Horizon 4 σε μεταφέρει σε εκείνες τις πιο αγνές εποχές. Στα συν το εξαιρετικό soundtrack.

Return of the Obra Dinn

Retro, νοσταλγία, μυστήριο και μονοχρωματική διάθεση. Αν ενδιαφέρεσαι για εντυπωσιακά new age γραφικά και φαντασμαγορικά cinematics μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Το συγκεκριμένο game είναι φτιαγμένο με τα καλύτερα υλικά των 90s καθώς βυθίζεσαι σε μία “αστυνομική” ιστορία όπου καλείσαι να ρίξεις στο φως στη μυστηριώδη επιστροφή ενός εξαφανισμένου πλοίου.

Celeste

Τι τύχη μπορεί να έχουν τα platform games στους υπερηχητικούς καιρούς που ζούμε; Το δημιούργημα του Matt Thorson είναι η καλύτερη απόδειξη ότι έχουν πολλά να δώσουν· ιδιαίτερα όταν η ιστορία τους έχει τόσο βάθος, θυμίζοντας μυθιστόρημα ενηλικίωσης.

Hitman 2

Άλλη μία εξαιρετική συνέχεια της σειράς που δεν έφερε όμως τρομερά καινοτόμα στοιχεία. Βέβαια, κατάφερε κάτι περισσότερο σημαντικό: αν θες να νιώσεις κατάσκοπος, αυτό είναι το απόλυτο game για σένα.

Octopath Traveler

Ένα μικρό αριστούργημα για το Nintendo Switch. Ένα turn based rpg, πιστό στις διδαχές του Final Fantasy, που καταφέρνει όμως να ξεχωρίσει με το απίστευτο soundtrack και την ιδιαίτερη αισθητική στα γραφικά του. Ιδανικό για να χαθείς στον κόσμου του για ολόκληρα Σαββατοκύριακα.

No Man’s Sky (Next Update)

Πριν δύο χρόνια ήταν το πιο μεγαλεπήβολο project στον κόσμο του gaming. Δυστυχώς, όμως, δεν άντεξε κάτω από το βάρος των ίδιων του των προσδοκιών. Τα bugs πολλά, η γκρίνια ακόμα περισσότερη. Τo update του 2018 όμως έφερε το No Man’s Sky εκεί που ονειρευόμασταν: σε μία ατέλειωτη και φανταστική εξερεύνηση του διαστήματος (που δεν σε εκνευρίζει με τα προβλήματα που σου βγάζει κάθε λίγο και λιγάκι).

Dead Cells

Συνεχίζοντας στη λίστα, έχουμε άλλο ένα game που φιγουράρει στα καλύτερα της χρονιάς χρησιμοποιώντας παλιά υλικά. Το είδος του; Κάτι ανάμεσα σε roguelike και metroidvania. Τι νόημα όμως έχουν οι ταμπέλες για ένα παιχνίδι με ήρωα ένα κομμένο κεφάλι; Για ποιο λόγο να πρέπει να κατηγοριοποιήσουμε κάτι τόσο όμορφο, καλοφτιαγμένο κι έξυπνο που είναι ικανό να σε κρατήσει κολλημένο στην οθόνη σου;

Frostpunk

Οι Πολωνοί έχουν παράδοση στα indie games που γίνονται μεγάλα hits (βλέπε Witcher). Το Frostpunk από την πλευρά του, ένα καλοφτιαγμένο city building game (ναι, αυτού του ξεχασμένου είδους), βασισμένο σε ένα εναλλακτικό σενάριο ιστορίας του 19ου αιώνα, κατάφερε να πουλήσει 250 χιλιάδες κόπιες μέσα στις πρώτες τρεις μέρες της κυκλοφορίας του. Ακόμα κι αν δεν ήταν καλό παιχνίδι και μόνο αυτή η απρόσμενη επιτυχία θα ήταν ικανή να το βάλει στη λίστα.

Far Cry 5

Δυνατό gameplay, εντυπωσιακά γραφικά, απίστευτα πιστολίδια, χάος και, γενικά, όλα όσα ξέρει να κάνει καλά αυτή η σειρά παιχνιδιών. Τι ήταν αυτό που ανέβασε level στο πέμπτο της επεισόδιο; Το story που σε πηγαίνει μία βόλτα στις νότιες αμερικανικές επαρχίες, εκεί όπου η παράνοια κι ο θρησκευτικός φανατισμός έχουν το πάνω χέρι.

Minit

Από πλευράς γραφικών θυμίζει περισσότερο μία μέτρια ασπρόμαυρη “κασέτα” του Game Boy. Ένα σύγχρονο πείραμα που πήγε τελείως στραβά. Κι όμως η κεντρική ιδέα πίσω από αυτό είναι φαεινή: κάθε φορά που ξεκινάς να παίζεις έχεις 60 δευτερόλεπτα μπροστά σου για να λύσεις γρίφους και μυστήρια. Μία απρόσμενη επιτυχία που έκλεψε τις φετινές εντυπώσεις κι έκανε αρκετούς να το συγκρίνουν ακόμα και με το Zelda.

Sea of Thieves

Αν έπρεπε να επιλέξουμε ένα για το βραβείο της χρονιάς, το Sea of Thieves ήταν αυτό κέρδισε την κεντρική θέση στην καρδιά μας. Γιατί; Πρώτον, έχει πειρατές. Δεύτερον, έχει έναν ατέλειωτο open world για να εξερευνήσεις. Τρίτον μπορείς να βουλιάξεις αντίπαλα πειρατικά με κανονιοβολισμούς. Τέταρτον έχει πολλά κωμίστικα στοιχεία και αρκετά πετυχημένο χιούμορ. Πάνω από όλα όμως φέρνει στο μυαλό αναμνήσεις από το Monkey Island -κάτι πραγματικά πολύτιμο δηλαδή, κάτι που λείπει από τον σημερινό κόσμο του gaming.