Register
A password will be e-mailed to you.

Η Τζακάρτα βυθίζεται. Εδώ και κάποια χρόνια η τεράστια πρωτεύουσα της Ινδονησίας, που φιλοξενεί περισσότερα από 10 εκ. ανθρώπους και βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή του νησιού της Ιάβας, χάνει έδαφος απέναντι στους ωκεανούς. Σύμφωνα με έρευνες του  Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Μπαντούνγκ το 95% της έκτασής της θα έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2050. Ή με άλλα λόγια μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του πλανήτη θα πάψει να είναι κατοικήσιμη, αφού κάθε χρόνος που περνά την βρίσκει 10 εκ. περισσότερα βυθισμένη μέσα στο νερό.

Η πρωτεύουσα της Ινδονησίας έχει υποστεί μία ενδιαφέρουσα μεταμόρφωση από την ίδρυσή της στο μακρινό 1527 μέχρι σήμερα. Κάποτε ήταν απλά ένα περιφερειακό λιμάνι, περιβόητο για τα ενοχλητικά σμήνη από κουνούπια που έκαναν αφόρητη τη ζωή των κατοίκων. Περισσότεροι όμως από τρεις αιώνες βροχών έφεραν γεωργική ανάπτυξη και σταδιακή εμπορική εκτόξευση με την μητροπολιτική περιοχή της πόλης να φιλοξενεί αισίως κοντά στα 30 εκ. κατοίκους. Μάλιστα, το 2014 η Τζακάρτα ήταν η πρώτη πόλη στον κόσμο όσον αφορά τα νέα πολυτελή κτίρια που κατασκευάζονταν. Φυσικά, όλα αυτά συνδυάζονται με φριχτή κίνηση στους δρόμους, υπερπληθυσμό και ακραία καιρικά φαινόμενα που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα.

Η Ινδονησία κατασκευάζει νέα πρωτεύουσα μέσα στην ζούγκλα

Τώρα πια απειλείται με αφανισμό. Κάτι που λαμβάνει σοβαρά υπόψη της η κυβέρνηση της χώρας. Ποια είναι η λύση που έχει βρεθεί; Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις το μεγαλεπήβολο project που θα αντικαταστήσει την Τζακάρτα είναι μία νέα μητρόπολη στη μέση της ζούγκλας – όπως, δηλαδή, κάποτε τη δεκαετία του ’60 η Μπραζίλια εμφανίστηκε με σχεδόν μαγικό τρόπο στον χάρτη, αποκτώντας παράλληλα τον τίτλο της πρωτεύουσας της Βραζιλίας.


Η κατασκευή της νέας μητρόπολης υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 466 τρισ. ρουπίες (περίπου 32,79 εκ. ευρώ).


Ο πρόεδρος της χώρας Joko Widodo δήλωσε πως έχει την πρόθεση η πρωτεύουσα να μεταφερθεί 1300 χλμ. βορειοανατολικά, στο νησί του Βόρνεο, εκεί όπου σήμερα δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από τροπικά δάση. Η κατασκευή της νέας μητρόπολης υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 466 τρισ. ρουπίες (περίπου 32,79 εκ. ευρώ), κάνοντας αυτόματα το συγκεκριμένο project το πιο δαπανηρό που έχει αναλάβει ποτέ μία κυβέρνηση της Ινδονησίας.

Τζακάρτα 2

Η Greenpeace κάνει λόγο για λάθος απόφαση που μπορεί να κοστίσει ακριβά

Τα 180 χιλ. εκτάρια τροπικού δάσους που θα καλύψει η νέα πρωτεύουσα (μία έκταση τρεις φορές μεγαλύτερη από την Τζακάρτα) μπορεί να ακούγονται εντυπωσιακά ως αριθμός, παρουσιάζουν όμως τα ίδια προβλήματα: κίνδυνος από συχνές πλημμύρες, υπερεκμετάλλευση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής και πολλά σημεία όπου θα υπάρξει συμφόρηση των υδάτων. Με άλλα λόγια τα ίδια λάθη που έφεραν την τωρινή πρωτεύουσα της χώρας σε αυτήν την δεινή κατάσταση, είναι εκείνα που θα απειλούν και τη νέα, ενώ σε αυτούς θα πρέπει να προστεθεί και η μεγάλη επικινδυνότητα για πυρκαγιές ευρείας κλίμακας.

Αν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, τα έργα κατασκευής θα ξεκινήσουν το 2021 και θα ολοκληρωθούν το 2024. Οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, κάνουν λόγο για μία λάθος απόφαση που μπορεί να κοστίσει ακριβά. Όχι μόνο στην Ινδονησία αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Άλλωστε, μετά τις καταστροφικές φωτιές του Αμαζονίου, δεν έχουμε την πολυτέλεια ως ανθρωπότητα να καταστρέψουμε άλλα 180 χιλιάδες εκτάρια τροπικού δάσους.