Register
A password will be e-mailed to you.

Σχεδόν δεν υπάρχει χρονιά από το 1976, όταν ο τρόμος ξεγλίστρησε για πρώτη φορά από τις σελίδες του Stephen King στο σελιλόιντ με το μυθιστόρημα Carrie (1974) να γίνεται ταινία από τον Brian De Palma, μέχρι σήμερα που να μη γίνεται τουλάχιστον μία μεταφορά βιβλίου του Αμερικανού συγγραφέα στον κινηματογράφο ή την τηλεόραση. Και λέμε “τουλάχιστον”, γιατί φέτος, για παράδειγμα, έχουμε δύο (το 2017 είχαμε πέντε: Ο μαύρος πύργος, Το Αυτό, Gerald’s Game, Mr. Mercedes και The Mist). Στις αρχές Απριλίου είδαμε το Νεκρωταφίο Ζώων και πρόσφατα, στις 5 Σεπτεμβρίου, έκανε πρεμιέρα το Αυτό: Κεφάλαιο 2.

Το δεύτερο μέρος της ταινίας Το Αυτό του 2017 –και οι δύο είναι βασισμένες στο ομώνυμο μυθιστόρημα του King (εκδ. Κλειδάριθμος)– διαδραματίζεται 30 χρόνια μετά, με τους Losers’ Club, την παρέα των παιδιών που το 1989 τα έβαλε με τον Pennywise, να έχει πλέον ενηλικιωθεί, αλλά να μην ξεχάσει τον εφιάλτη που έζησε. Στο σκηνοθετικό τιμόνι βρίσκεται και πάλι ο Andy Muschietti. Επί της οθόνης οι Jessica Chastain, James McAvoy και ο Bill Skarsgård ξανά στο ρόλο του σατανικού κλόουν.

Κι αν ο Stephen King ανήκει στις περιπτώσεις των συγγραφέων που η βιβλιογραφία τους έχει αντιμετωπιστεί κατά γενική ομολογία με σεβασμό και συνέπεια από τους ανθρώπους της μικρής και της μεγάλης οθόνης, δεν ισχύει το ίδιο για πολλούς συναδέλφους του. Οι αποτυχημένες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές μεταφορές είναι αναρίθμητες, εξ ου και η σχέση αγάπης-μίσους που ενώνει τις δύο τέχνες με εκείνη της λογοτεχνίας. Εξ ου και η μικρή χαρά που νιώθουμε και μετριάζεται από μια μεγάλη συστολή κάθε φορά που μαθαίνουμε ότι η ιστορία ενός αγαπημένου βιβλίου θα οπτικοποιηθεί. Η πένα έχει θέσει ήδη ψηλά τον πήχη των προσδοκιών, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για πολυδιαβασμένα ή βραβευμένα βιβλία. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και η πιο πολυαναμενόμενη ίσως κινηματογραφική μεταφορά βιβλίου για φέτος. Πέντε χρόνια πριν η Καρδερίνα της Donna Tartt (εκδ. Λιβάνη) κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ. Στις 19 Σεπτεμβρίου θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με BAFTA John Crowley και με ένα all star cast ηθοποιών: Ansel Elgort, Sarah Paulson, Jeffrey Wright, Nicole Kidman. Ο πρώτος θα αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του εφήβου που επιβιώνει από βομβιστική επίθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, αλλά βλέπει τη μητέρα του να σκοτώνεται και μετέπειτα τη ζωή του να αλλάζει άρδην. Η τελευταία θα ενσαρκώσει τη γυναίκα που θα γίνει η δεύτερη μητέρα του, με τους κριτικούς να κάνουν ήδη λόγο για υποψηφιότητες στα Όσκαρ τόσο του Elgort όσο και της Kidman.

Οσκαρικές βλέψεις έχει όμως και η Cate Blanchett με το γλυκόπικρο Πού χάθηκες, Μπερναντέτ, που προβάλλεται αυτή την περίοδο στις αίθουσες. Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Richard Linklater, πρωταγωνιστεί στην κινηματογραφική προσαρμογή του ομότιτλου μπεστ σέλερ βιβλίου της Maria Semple (δεν έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά), που πραγματεύεται την ιστορία της εξαφάνισης της ιδιόρρυθμης Bernadette μέσα από τα μάτια της έφηβης κόρης της.

Η Τέχνη του να οδηγείς στη βροχή του Stein Garth (εκδ. Anubis) είναι ακόμα ένα best seller, μεταφρασμένο σε 30 γλώσσες, που θα γίνει ταινία (πρεμιέρα 26/9). Μια τρυφερή ιστορία για τη σχέση ζωής του ανθρώπου με τον πιο πιστό του φίλο.

Ο Kevin Costner θα δανείσει τη φωνή του στον Enzo, ένα σκύλο που αφηγείται όσα έζησε με τους ιδιοκτήτες του, Denny (Milo Ventimiglia) και Eve (Amanda Seyfried). Την ίδια ημερομηνία θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες το Ιστορίες τρόμου για καληνύχτα σε παραγωγή Guillermo del Toro, βασισμένο στην ακυκλοφόρητη στα μέρη μας τριλογία παιδικών βιβλίων τρόμου του Alvin Schwartz. Η υπόθεση επικεντρώνεται σε μια ομάδα εφήβων που καλείται να λύσει το μυστήριο μιας σειράς μακάβριων δολοφονιών.

Και από τον Del Toro στον Joe Wright, λάτρη των κινηματογραφικών προσαρμογών βιβλίων (Άννα Καρένινα, Περηφάνια και προκατάληψη, Εξιλέωση). Μες στο 2020, θα ζωντανέψει το best seller Η γυναίκα στο παράθυρο (εκδ. Ψυχογιός) του A.J. Finn, με την Amy Adams να αναλαμβάνει τον ρόλο μιας αγοραφοβικής ψυχιάτρου που γίνεται αυτόπτης μάρτυρας ενός εγκλήματος. Ο Edward Norton, από την άλλη, θα πρωταγωνιστήσει, θα σκηνοθετήσει και θα διασκευάσει το σενάριο του πολυβραβευμένου μυθιστορήματος του Jonathan Lethem Οι σκιές του Μπρούκλιν (εκδ. Κέδρος). Θα κρατά το ρόλο του ντετέκτιβ Lionel Essrog, που πάσχει από σύνδρομο Τουρέτ και βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα μυστηριώδη θάνατο. Στο πλευρό του οι Bruce Willis, Alec Baldwin και Willem Dafoe (πρεμιέρα 1/11, ΗΠΑ).

Από την all time classic παιδική και εφηβική λογοτεχνία ξεχωρίζουν αναμφίβολα οι Μικρές κυρίες της May-Louisa Alcott (εκδ. Άγκυρα), με τη νεαρή Greta Gerwig να τις μεταφέρει στο σινεμά με πρωταγωνιστές τους Emma Watson, Timothée Chalamet και Saoirse Ronan (πρεμιέρα 25/12, ΗΠΑ).

Τέλος, μετά το Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές ο Kenneth Branagh επανακάμπτει μες στο 2020 με ακόμη μία ταινία μυστηρίου βασισμένη σε βιβλίο της Agatha Christie. Στο Έγκλημα στο Νείλο (εκδ. Λυχνάρι) θα κρατήσει ξανά τον ρόλο του διάσημου μυστακοφόρου ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό.