Register
A password will be e-mailed to you.

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων έχουν δει αρετές φορές τον σκύλο τους να γλύφει τα πόδια του.

Το γλείψιμο δεν είναι κάτι κακό ούτε παράξενο, αλλά δώστε ιδιαίτερη προσοχή αν τα πράγματα γίνουν πιο έντονα. Ποιοι είναι οι λόγοι, λοιπόν, που γλείφουν τα πατουσάκια τους;

1. Περιποίηση και καθαρισμός

Ένας από τους λόγους που γλείφουν οι σκύλοι τα πέλματα τους είναι γιατί θέλουν να καθαριστούν όταν λερώνονται, καθώς αυτό το μέρος του σώματος τους είναι αυτό που λερώνεται συνέχεια και εκεί συσσωρεύεται οποιαδήποτε βρωμιά.

Άλλοτε, ίσως έχει κολλήσει κάτι κατά τη διάρκεια της βόλτας ή του παιχνιδιού τους και με το γλείψιμο προσπαθούν να το απομακρύνουν. Το γλείψιμο, λοιπόν, των πελμάτων τους είναι σημαντικό κομμάτι της προσωπικής τους υγιεινής και φροντίδας.

2.Καθαρισμός πληγής

Οι σκύλοι, επίσης, συνηθίζουν να γλείφουν οποιεσδήποτε πληγές ή πληγές χειρουργείου που έχουν καθυστερήσει να κλείσουν, προκειμένου να τις βοηθήσουν να κλείσουν ταχύτερα. Το γλείψιμο συμβάλλει στην συσσώρευση αίματος στη περιοχή και έτσι καθαρίζονται τυχόν θραύσματα που μπορεί να υπάρχουν εκεί. Μάλιστα ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το σάλιο του σκύλου περιέχει και θεραπευτικές ιδιότητες, αν και δεν συμφωνούν όλοι σε αυτό.

Επομένως, το γλείψιμο των πληγών περιστασιακά δεν είναι καθόλου επιβλαβές για το κατοικίδιο σας, αν όμως έχει ράμματα φροντίστε να μη γλείφει τη συγκεκριμένη περιοχή για να μη τα αφαιρέσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ σημαντικό να φοράμε στον μικρό μας φίλο κολάρο ώστε να τον προστατεύσουμε από κάποιο περαιτέρω τραυματισμό.

3.Παράσιτα

Αν έχετε παρατηρήσει ότι το σκυλάκι σας γλείφει πολύ πιο έντονα και σθεναρά από το συνηθισμένο τις πατούσες του αυτό κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να οφείλεται σε κάτι που τους προκαλεί φαγούρα και με αυτό το τρόπο το καταπραϋνουν, όπως ακριβώς κάνουμε και εμείς οι άνθρωποι.

Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια, γι’αυτό το λόγο καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας για κάποια θεραπεία.

4.Αλλεργίες

Οι αλλεργίες, ειδικά στη γύρη, που απορροφώνται και εντοπίζονται στα πέλματα είναι ένας ακόμη λόγος που προκαλεί φαγούρα και γλείψιμο στα πατουσάκια τους. 9 στις 10 περιπτώσεις οφείλονται σε αυτόν τον λόγο. Τα αλλεργιογόνα οδηγούν σε φλεγμονή του δέρματος και δημιουργούν έντονη φαγούρα στους σκύλους, καθώς έχουν πολλές νευρικές απολήξεις στο δέρμα τους.

Τα σκυλιά που είναι πιο επιρρεπή σε κάποια αλλεργία είναι τα καθαρόαιμα απ’ ότι τα αντίστοιχα ημίαιμα, αφού η γονιδιακή τους ομάδα είναι πολλή μικρή. Αντίστοιχα, τα μικρόσωμα σκυλιά έχουν περισσότερο εκνευρισμό από τα μεγαλόσωμα λόγω των γονιδίων τους.

Αν, λοιπόν, το κατοικίδιο σας έχει αλλεργία στη γύρη, το πιο πιθανό είναι ο κτηνίατρος να σας γράψει στεροειδή ορμόνες και ειδικές σκυλοτροφές για αλλεργίες για να απαλύνει τον ερεθισμό. Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεχτικοί και να μη τις χορηγείτε για πολύ μεγάλο διάστημα, γιατί θα έχετε άσχημα αποτελέσματα.

5.Ξηροδερμία

Η ξηροδερμία είναι ένας επιπλέον λόγος για έντονη φαγούρα και γλείψιμο των πελμάτων στο ζωάκι σας. Είναι πολλοί οι λόγοι που προκαλούν ξηροδερμία και συμπεριλαμβάνονται διατροφικές αλλεργίες, υπερβολή στη χρήση σαμπουάν, air-condition, κεντρική θέρμανση και ορμονικές διαταραχές.

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε κάποιο ειδικό σαμπουάν για σκύλους και όχι ανθρώπινο ή κρεμοσάπουνο για την περιποίηση του.

6.Ορμονικά προβλήματα

Είναι επίσης πιθανό το κατοικίδιο σας να πάσχει από υπολειτουργία του θυρωειδούς αδένα, ασθένεια που δεν επιτρέπει την παραγωγή της θυρωειδούς ορμόνης που κάνει το δέρμα τους εύκαμπτο και υγρό για να μη ξηραίνεται. Εκτός από ξηροδερμία άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι υπνηλία, αύξηση βάρους και μη ανεκτικότητα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας, ώστε με τη κατάλληλη αγωγή και τις συμβουλές του να αντιμετωπίσετε τον υποθυρωειδισμό.

7.Ψυχολογικά προβλήματα

Που και που αν το σκυλί σας έχει κάποιο ψυχολογικό θέμα και είναι κακόκεφο το γλείψιμο των πελμάτων του εντείνεται. Η νωχελικότητα, το άγχος και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν σε έντονο γλείψιμο και μάσημα.

Ως αφεντικό τους καλό θα ήταν να αποτρέπετε αυτές τις συνήθειες του σκύλου σας, διαφορετικά δεν θα τις σταματήσει ποτέ. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να του αποσπάτε τη προσοχή και να του κινείτε το ενδιαφέρον πνευματικά και σωματικά με άφθονο παιχνίδι, άσκηση και εκπαίδευση.

Ωστόσο, κάποιος ειδικός που μελετά τη σκυλίσια συμπεριφορά θα μπορούσε να πει ότι το γλείψιμο απελευθερώνει και ευχάριστες ενδορφίνες που ανακουφίζουν και ηρεμούν τη ψυχική κατάσταση του ζώου.