Register
A password will be e-mailed to you.

ΟΤιτανικός, το πλοίο -όχι η υπερεπιτυχημένη ταινία του James Cameron με το cult following που προβλήθηκε στις αίθουσες το 1997, ούτε η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Ρήγος για το Εθνικό Θέατρο το 2009- υποτίθεται ότι ήταν ο θρίαμβος της μηχανικής. Το υπερπολυτελές ‘πιο μεγάλο πλοίο της εποχής του’, ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι στις 10 Απριλίου του 1912, από το Σαουθάμπτον με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Τη νύχτα της 14ης προς 15 Απριλίου, όμως, προσέκρουσε σε ένα παγόβουνο. Κι ενώ έχουν γραφτεί σχεδόν τα πάντα γι’ αυτόν, κάποια μπιζάρ trivia παραμένουν ευρέως άγνωστα. Ας δούμε 10 από αυτά.

Δεν υπήρχε πρόσβαση σε κιάλια

Το παγόβουνο το εντόπισε ο ναύτης Frederick Fleet, δια γυμνού οφθαλμού. Καθώς επέζησε του ναυαγίου, αργότερα έκανε γνωστό ότι τα κιάλια ήταν κλειδωμένα σε μια καμπίνα, της οποίας το κλειδί δεν υπήρχε πάνω στο πλοίο.

Η μπάντα συνέχιζε να παίζει μουσική

Υπήρχε λόγος που συνέβαινε αυτό επί δύο ώρες μετά την πρόσκρουση με το παγόβουνο κι ενώ ήταν σίγουρο ότι ο Τιτανικός θα βυθιζόταν. Ποιος; Το να καλμάρουν οι επιβάτες που είχαν πραγματικά φρικάρει. Τελικά, πνίγηκαν και οι 8 μουσικοί της μπάντας, ένα γεγονός που αποτυπώνεται στο φιλμ του James Cameron.

Πεθαίνοντας με αξιοπρέπεια και χιούμορ

Κανείς από τους μηχανικούς του Τιτανικού δεν σώθηκε, όλοι πέθαναν πάνω στο καθήκον. Επίσης, όσο το πλοίο βυθιζόταν, ο businessman Benjamin Guggenheim φέρεται να είπε ‘είμαστε ντυμένοι με τα καλά μας, προετοιμασμένοι να βυθιστούμε σαν gentlemen’, ενώ ο μεγιστάνας John Jacob Astor ‘ζήτησα να μου φέρουν πάγο, αλλά αυτό που συνέβη είναι γελοίο’.

Το αλκοόλ σώζει ζωές

Η θερμοκρασία της θάλασσας τη νύχτα του ναυαγίου ήταν γύρω στους μηδέν βαθμούς Κελσίου. Ο αρχιφούρναρης του πλοίου, ο Charles Joughin, επιβίωσε για δύο ώρες στα παγωμένα νερά μόνο και μόνο επειδή πριν βουτήξει σε αυτά είχε πιει τόσο αλκοόλ που δεν ένιωθε το κρύο. Τελικά, πιάστηκε από μια αναποδογυρισμένη σωσίβια λέμβο και σώθηκε.

Έρωτας στον Τιτανικό

10 πράγματα που δεν ήξερες για τον ΤιτανικόGetty Images

Γιατί δεν υπήρχαν αρκετές σωσίβιες λέμβοι

Για να υπάρχει πιο πολύς ελεύθερος χώρος στο κατάστρωμα, καθώς σε ένα υπερπολυτελές πλοίο όπως αυτό η άνεση ήταν πρωτεύον ζητούμενο. Έτσι, από τους 2.240 επιβάτες σώθηκαν μόνο οι 700.

Η τέχνη είχε προβλέψει τη ζωή

Το βιβλίο Futility του Morgan Robertson, που εκδόθηκε το 1898, αφηγείται την ιστορία ενός μεγάλου και πολυτελούς πλοίου με το όνομα Titan που προσκρούει σε ένα παγόβουνο, ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αγγλία.

Η μεγάλη έρευνα για το ναυάγιο

Πολλοί προσπάθησαν να εντοπίσουν τον βυθισμένο Τιτανικό. Ο πρώτος που τα κατάφερε και μάλιστα τον φωτογράφισε, το 198573 χρόνια μετά την καταστροφή, ήταν ο Robert Ballard. Κι ενώ αναμένεται έως το 2030 τα απομεινάρια του κάποτε μεγαλοπρεπούς σκάφους να έχουν αποσυντεθεί πλήρως, ο θρύλος του μάλλον θα ζει αιώνια.

STOP CARRE FROM THE TITANIC FILM

Η πρώτη ταινία

Το φιλμ του James Cameron, που κέρδισε 11 Όσκαρ και θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα στην κινηματογραφική ιστορία, δεν αποτελεί τη μόνη προσπάθεια μεταφοράς των γεγονότων στο σελιλόιντ. Η πρώτη ταινία, μάλιστα, γυρίστηκε το 1912, την ίδια χρονιά του ναυαγίου, είχε τον τίτλο Saved From the Titanic και τον κεντρικό χαρακτήρα ερμήνευε ένας διασωθέντας από την καταστροφή.

STOP CARRE FROM THE TITANIC FILM

Με σημερινά δεδομένα, ο Τιτανικός δεν είναι ‘τεράστιος’

Το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του 2022, το Wonder of the Seas, έχει μήκος 66 μέτρα και ύψος 72,5, ενώ ο Τιτανικός είχε 28 μέτρα μήκος και ύψος 53.