Register
A password will be e-mailed to you.

Ηπρώτη καταγραφή της Τασμανίας από Ευρωπαίο έγινε στις 24 Νοεμβρίου του 1642 και πιο συγκεκριμένα από τον Ολλανδό εξερευνητή Abel Tasman, που έπιασε στεριά στο σημερινό Blackman Bay και της έδωσε το σύγχρονο όνομά της. Αν είσαι παντελώς αγεωγράφητος, να σε ενημερώσουμε ότι είναι νησί αλλά και θεριό που κείτεται στη θάλασσα. Βρίσκεται περίπου διακόσια χιλιόμετρα νότια της ηπειρωτικής Αυστραλίας, της οποίας αποτελεί ένα από τα ομόσπονδα κρατίδια, έχει περίπου τη μισή έκταση της Ελλάδας και ο πληθυσμός της ανέρχεται σε κάτι παραπάνω από μισό εκατομμύριο κατοίκους. Αλλά ας δούμε 5 κάπως πιο μπιζάρ facts γι’ αυτή την πολιτεία, τη μακρινή.

5 πράγματα που δεν ήξερες για την ΤασμανίαiStock

Αεροφωτογραφία της ανατολικής ακτής της Τασμανίας.

Και το όνομα αυτής Lutruwita

Στην ανακατασκευασμένη γλώσσα των ιθαγενών, δηλασή στα Palawa kani, το όνομα της Τασμανίας είναι Lutruwita, παρότι πλέον πιστεύεται ευρέως ότι η συγκεκριμένη ονομασία αναφερόταν στο Cape Barren.

Δεν ήταν νησί

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, η Τασμανία αποκόπηκε από την Αυστραλία πριν από 10.000 χρόνια, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

BEN LOMOND SKI RESORT TASMANIAiStock

Το Ben Lomond είναι ένα θέρετρο του σκι στην Τασμανία που δεν μοιάζει με αυτά που έχεις συνηθίσει.

Τι απέγιναν οι Αβορίγινες;

Οι Αβορίγινες κατοικούσαν τη γη της Τασμανίας επί 42.000 χρόνια, απ’ όταν ήταν ένα με την Αυστραλία. Την εποχή που έφτασαν οι Ευρωπαίοι στο νησί, ο πληθυσμός τους υπολογίζεται ότι ήταν κάπου ανάμεσα στους 3.000 και 10.000 κατοίκους. Η συνύπαρξη εποίκων και Αβορίγινων δεν ήταν ακριβώς ειρηνική. Κάποια στιγμή, ξέσπασε ο Μαύρος Πόλεμος. Στο τέλος του, είχαν μείνει περίπου 300 Αβορίγινες, οι οποίοι εξωθήθηκαν να εγκατασταθούν στο νησί Flinders. Οι περισσότεροι υπέκυψαν σε ασθένειες στις οποίες ο οργανισμός τους δεν είχε αναπτύξει ανοσία, με τον τελευταίο εκτοπισμένο να πεθαίνει το 1876.

CHARLES STREET BRIDGE AND SEAPORT, LAUNCESTON, TASMANIAiStock

Άποψη του λιμανιού της πόλης Λόνσεστον, στη βόρεια Τασμανία.

Το νησί των συνταξιούχων

Η Τασμανία διαθέτει παρθένα άγρια ζωή, καθαρά νερά και φρέσκο αέρα. Λογικό, λοιπόν, να αποτελεί δημοφιλή προορισμό για όσους αρέσκονται στον οικοτουρισμό, αλλά και να την επιλέγουν πολλοί Αυστραλοί αφού συνταξιοδοτηθούν, για να περάσουν εκεί το υπόλοιπο της ζωής τους.

THE REMAINS OF THE PENAL SETTLEMENT AT THE PORT ARTHUR HISTORIC SITEGetty Images

Ερείπια από τη σωφρονιστική αποiκία στο Port Arthur, που πλέον αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές τοποθεσίες ιστορικού ενδιαφέροντος σε όλη την Αυστραλία.

Κυβέρνηση της Τασμανίας Vs Warner Bros

Ακόμα και αν δεν γνωρίζεις κατά πού πέφτει η Τασμανία, σίγουρα γνωρίζεις τον Ταζ ή αλλιώς Διάβολο της Τασμανίας, τον χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων από τα Looney Tunes (που ανήκουν στη Warner Bros). Εκτός από καρτούν, όμως, ο Διάβολος της Τασμανίας είναι και σαρκοφάγο μαρσιποφόρο που ενδημεί στο νησί.

TASMANIAN DEVILiStock

Ο Διάβολος της Τασμανίας εκτός από καρτούν είναι και ζώο.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, προέξυψε μία μεγάλη νομική διαμάχη ανάμεσα στην Κυβέρνηση της Τασμανίας, που ήθελε να χρησιμοποιεί την εικόνα του καρτούν για ‘λόγους μάρκετινγκ’ και τη Warner Bros. Πλέον, τα έχουν μάλλον βρει μεταξύ τους.