Το να καταστεί μια εταιρεία εισηγμένη φέρνει μαζί της πολύ μεγαλύτερο και πιο ενδελεχή έλεγχο για την ίδια και η τοποθέτηση επενδυτών γίνεται διπλά δύσκολη όταν μια επιχείρηση δεν έχει ακόμη αποφέρει ουσιαστικά έσοδα (όπως έχουν ανακαλύψει αρκετές start-ups που υποστηρίζονται από εταιρείες εξαγοράς ειδικού σκοπού – SPAC).
Νέο πισωγύρισμα
Το απόγευμα της Δευτέρας, η εταιρεία διαστημικού τουρισμού του Richard Branson δήλωσε ότι επανεξετάζει το χρονοδιάγραμμα της επόμενης δοκιμαστικής πτήσης της, αφού ανακάλυψε μια μη καθορισμένη “κόπωση και πίεση” στο αεροπλάνο που χρησιμοποιείται για να μεταφέρει το διαστημικό σκάφος στους αιθέρες.
Η εταιρεία θα γνωρίζει την ερχόμενη εβδομάδα εάν αυτό σημαίνει ακόμη μια ακόμη καθυστέρηση στην 17χρονη προσπάθεια του δισεκατομμυριούχου να μεταφέρει επιβάτες επί πληρωμή στο – εντός πάντα της τροχιάς της Γης – διάστημα. Η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε απώλειες 8,5% κατά την προχθεσινή συνεδρίαση.
Ωστόσο ο Branson μειώνει το μερίδιό του, τα ζητήματα αξιοπιστίας αποτελούν πηγή ανησυχίας, ενώ νέες επενδύσεις σε διαστημόπλοια εκκρεμούν. Η εταιρεία δεν φαίνεται όσο καλά “εξοπλισμένη” χρειάζεται προκειμένου να κρατήσει το “έδαφός” της έναντι των προκλήσεων του Musk και του Bezos.
Από το ζενίθ στο ναδίρ
Η μετοχή της Virgin Galactic είδε την αξία της σχεδόν να τριπλασιάζεται στην αρχή του έτους, με τη βοήθεια της ανακοίνωσης εκ μέρους της Ark Investment της Cathie Wood ενός ETF με επίκεντρο το διάστημα. Ωστόσο, το πλήθος των μικροεπενδυτών της Robinhood έχει υποχωρήσει έκτοτε, καθώς οι αγορές απομακρύνονται από τις μετοχές μη άμεσα κερδοφόρων εταιρειών τεχνολογίας.
Η πτώση της τιμής της μετοχής της εταιρείας από το υψηλό του Φεβρουαρίου είναι έτοιμη να υπερβεί το 70%, αν και η τελευταία εξακολουθεί να κινείται πολύ υψηλότερα από την τιμή των 10 δολ. στην οποία ο Branson συμφώνησε να την εισαγάγει στο χρηματιστήριο το 2019 – συγχωνεύοντάς την με την SPAC του Chamath Palihapitiya, Hedosophia Social Capital.
Η Virgin Galactic δεν έχει πραγματοποιήσει καμία επιτυχημένη διαστημική πτήση από τις αρχές του 2019. Νέο βιβλίο ρίχνει περισσότερο φως στις γεμάτες καθυστερήσεις δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ανησυχητικών προβλημάτων ασφαλείας το 2019. Η Virgin Galactic αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα, καθώς αυτά τα προβλήματα δεν είχαν αποκαλυφθεί προηγουμένως στους επενδυτές.
Όταν εντάχθηκε στο χρηματιστήριο το 2019, η εταιρεία προέβλεπε ότι οι εμπορικές της υπηρεσίες θα ξεκινούσαν να παρέχονται τον επόμενο χρόνο. Ο πρώτος πελάτης της δεν πρόκειται τελικώς να πετάξει έως το 2022.
Οι αναλυτές αναγκάζονται να αναθεωρούν συνεχώς τις προσδοκίες τους επί τα χείρω για τις πωλήσεις της, σε σύγκριση με τα χρηματοοικονομικά που παρείχε η Virgin κατά τη συγχώνευση της με την SPAC. Πρόκειται για ακόμη μία υπενθύμιση για το γιατί οι χρηματοοικονομικές προβλέψεις τις οποίες επιτρέπεται να δημοσιεύουν οι SPAC δεν πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν.
Η Virgin Galactic διόρισε νέο διευθύνοντα σύμβουλο, οικονομικό διευθυντή και επικεφαλής μηχανικό μέσα τους τελευταίους 12 μήνες. Δεδομένων των τεχνικών ζητημάτων, είναι δύσκολο να έχει κανείς εμπιστοσύνη στα σχέδιά της να προσφέρει πολυάριθμες πτήσεις σε καθημερινή βάση ή στις φιλοδοξίες της να αναπτύξει υπερηχητικά αεροσκάφη για διεθνή ταξίδια.
Αποεπένδυση
Η εταιρεία του Branson εκμεταλλεύτηκε την εντυπωσιακή τιμή της μετοχής της, αποσπώντας από τους επενδυτές επιπλέον 460 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Εξακολουθεί ακόμη κι έτσι να μοιάζει με φτωχό συγγενή: η SpaceX του Musk έχει συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτική χρηματοδότηση, ενώ ο Bezos πωλεί περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε μετοχές της Amazon ετησίως για να χρηματοδοτεί τις δικές του διαστημικές φιλοδοξίες.
Αντίθετα, ο Branson πωλεί τις ίδιες του τις διαστημικές μετοχές προκειμένου να χρηματοδοτεί τα επίγεια συμφέροντά του. Η πρόσφατη πώληση μετοχών της Virgin Galactic αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων μείωσε το μερίδιό του στο 24% και αύξησε το μερίδιο των οντοτήτων που ελέγχονται από την Virgin Group που έχει ρευστοποιηθεί από το 2019 σε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια, με βάση δικούς μου υπολογισμούς – ποσό ανάλογο με τη συνολική επένδυση του Βρετανού μεγιστάνα στην εταιρεία.
Ο Palihapitiya κέρδισε περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια πωλώντας μετοχές της Virgin Galactic, συγκεντρώνοντας ποσό τριπλάσιο της αρχικής του επένδυσης. Εξακολουθεί να έχει έμμεση έκθεση μέσω του μεριδίου της Hedosophia Social Capital, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 7%.
Και οι δύο άνδρες ισχυρίζονται ότι χρειάζονται τα χρήματα για άλλους σκοπούς: ο Branson για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις του στον κλάδο του ταξιδίου, οι οποίες έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία και ο Palihapitiya για να πληρώσει για μια νέα επένδυση. Είναι άσχημο δύο μεγαλομέτοχοι να πωλούν τέτοια ποσοστά πριν ακόμη η Virgin Galactic ολοκληρώσει τις δοκιμαστικές πτήσεις της ή και πριν λάβει την έγκριση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπλοΐας (FAA) των ΗΠΑ.
Η φιλοδοξία της να καταστεί η πρώτη εταιρεία διαστημικού τουρισμού βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο. Η Blue Origin του Bezos σκοπεύει να ξεκινήσει την πρώτη αποστολή της τον Ιούλιο και έχει δημιουργήσει τεράστια δημοσιότητα με το τέχνασμα της δημοπρασίας ενός εισιτηρίου για μια θέση στο διαστημόπλοιό της.
Η SpaceX μεταφέρει ήδη αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και έχει συμβόλαιο 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη NASA προκειμένου να βοηθήσει στην προσγείωση ανθρώπων στη Σελήνη.
Κάτι ακόμη το οποίο ξεχωρίζει τους συγκεκριμένους μεγιστάνες είναι ότι οι Bezos και Musk προτιμούν κάθετους πυραύλους απογείωσης και προσγείωσης, ενώ ο Branson έχει στοιχηματίσει σε οριζόντια απογείωση και προσγείωση, με βάση αεροσκάφη (ένα αεροσκάφος-αερομεταφορέας απελευθερώνει το πυραυλοκίνητο διαστημικό σκάφος στα περίπου 45.000 πόδια).
Οι επενδυτές ήλπιζαν ότι αυτή η πράγματι μοναδική τεχνολογική προσέγγιση θα αποδεικνυόταν ευκολότερη στην εκτέλεση. Το πρόσφατο πισωγύρισμα πιθανόν να τους κάνει να αρχίσουν να σκέφτονται διαφορετικά.