Ητεχνολογία ολοένα και κατακτά τον πλανήτη. Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι εικόνες για το τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, τη Χιλή ή την Ιαπωνία μπορούν να φτάσουν στις οθόνες μας μέσα σε λίγα λεπτά. Ωστόσο, παρά τη ραγδαία εξέλιξή της, τα χαμηλού κόστους, αλλά και συχνότερα ταξίδια, και τα πλεονεκτήματα αυτών που όλοι γνωρίζουμε, υπάρχουν μερικές περιοχές στον κόσμο που παραμένουν ανεξερεύνητες.
Μιλάμε για εκείνες στις οποίες, εδώ και χιλιετίες, ζούσαν πολύ λίγοι κάτοικοι, και κατά βάση απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Πρόκειται για περιοχές που είναι δύσκολα προσβάσιμες, αλλά με καταπληκτική θέα και φύση που παραμένει απολύτως ανεξερεύνητη εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Γνωρίζουμε λοιπόν ότι στον κόσμο σήμερα είμαστε πάνω από 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι και γνωρίζουμε επίσης ότι για να κάνουμε χώρο για εμάς έχουμε “εισβάλει” σε διάφορα φυσικά περιβάλλοντα. Από την άλλη πλευρά, το είδος μας, ο homo sapiens, ξέρει πώς να το κάνει αυτό πολύ καλά πάνω απ’ όλα: να εξερευνά, να προσαρμόζεται σε νέα περιβάλλοντα και να χρησιμοποιεί την ευφυΐα και την τεχνική για να κάνει κάθε μέρος κατοικήσιμο.
Λοιπόν, ποιοι είναι οι πιο “παρθένοι” και ανεξερεύνητοι προορισμοί στον κόσμο; Ο κατάλογος, αν και μπορεί να μας φαίνεται παράξενος, είναι εξαιρετικά μακρύς. Πρόκειται για εκατομμύρια εκτάρια εδαφών στον πλανήτη μας, στα οποία εμείς οι άνθρωποι δεν πατάμε σχεδόν ποτέ το πόδι μας. Εδώ τα ζώα είναι τα αφεντικά, οι αετοί, οι λύκοι, οι πολικές αρκούδες, τα μεγάλα κητώδη όπως ο φαλαινοκαρχαρίας, τα γεράκια, τα φίδια και τα πρωτεύοντα θηλαστικά που κατοικούν στα πιο πυκνά και δύσκολα να διασχίσουν δάση.
Στον Αμαζόνιο, για παράδειγμα, τα δάση είναι τόσο πυκνά που οι μόνοι τρόποι μετακίνησης είναι τα μεγάλα ποτάμια. Όπως ο ποταμός Αμαζόνιος, για παράδειγμα.
Ο Αμαζόνιος είναι μια τεράστια περιοχή: 6,7 εκατομμύρια χιλιόμετρα (και σκεφτείτε ότι ολόκληρη η Ιταλία είναι μόνο 300 χιλιάδες). Εκτείνεται πάνω απ’ όλα στη Βραζιλία, αλλά όχι μόνο, και εδώ ένα μεγάλο μέρος παραμένει ακόμη και σήμερα ανεξερεύνητο. Παρά την αποψίλωση των δασών, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν παράνομες καλλιέργειες και λαθροθήρες. Παρ’ όλα αυτά, κάθε χρόνο ανακαλύπτονται νέα είδη, νέα έντομα, πουλιά που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ πριν και σπονδυλωτά που δεν έχουν παρατηρηθεί ή μελετηθεί ποτέ.
Πέρα από τον Αμαζόνιο βρίσκεται η Ανταρκτική. Και εδώ, εμείς οι άνθρωποι είμαστε ουσιαστικά απόντες. Η Ανταρκτική είναι μια ολόκληρη ήπειρος, αλλά κατοικείται από πουλιά, ψάρια, κητώδη, μεγάλα θηλαστικά, αλλά όπως αναφέρθηκε, εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε εκεί. Και πράγματι, μόλις πρόσφατα ανακαλύπτουμε την απίστευτη φύση αυτού του τόπου.
Τα δάση μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας είναι “παρθένα”, δηλαδή έχουν οικοσυστήματα και περιβάλλοντα που έχουν παραμείνει ανέπαφα εδώ και χιλιετίες. Και αυτό είναι μόνο ένα από τα παραδείγματα απολύτως ανεξερεύνητων τόπων: ακόμη και οι έρημοι, όπως αυτή της Σαχάρας στην Αφρική ή αυτή της Γκόμπι μεταξύ Κίνας και Μογγολίας, είναι σε μεγάλο βαθμό άγριες και εντελώς φυσικές, χωρίς ανθρώπους.
Αλλά το πιο ανεξερεύνητο μέρος στον κόσμο είναι οι ωκεανοί. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, έως και το 80% των ωκεανών παραμένει ανεξερεύνητο. Δηλαδή, οι επιστήμονες γνωρίζουν μόνο το 20% της τεράστιας επιφάνειας του πυθμένα των ωκεανών. Ένα τουλάχιστον εντυπωσιακό ποσοστό.