Register
A password will be e-mailed to you.

Από εκείνο που οδηγεί στο κέντρο της Γης μέχρι αυτό που θυμίζει τον πλανήτη Άρη.

Τον Απρίλιο του 2010, η έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajökull, στην Ισλανδία, προκάλεσε πανικό στην Ευρώπη. Οι άνεμοι στο νότιο μέρος του νησιού μετέφεραν το νέφος αρχικά σε όλη την βόρεια ακτογραμμή της Γηραιάς Ηπείρου και μετέπειτα στο μεγαλύτερο μέρος της, με την μεγάλη μάζα καπνού, στάχτης και ατμού να δημιουργεί εκατοντάδες προβλήματα, ειδικά στις αεροπορικές μετακινήσεις: Η Μπαρτσελόνα ταξίδεψε με λεωφορείο στο Μιλάνο για να αντιμετωπίσει την Ίντερ για το Champions League, οι Metallica ανέβαλλαν αρκετές από τις συναυλίες τους και πάρα πολλοί ηγέτες κρατών δε μπορούσαν να μεταβούν στην Πολωνία για την κηδεία του Προέδρου Lech Kaczyński, που απεβίωσε λίγες ημέρες πριν την έκρηξη.

Ανάμεσα σε φωτιά και πάγο: Τα επιβλητικά ηφαίστεια της Ισλανδίας

Γενικότερα, η Ισλανδία είναι μία εκρηκτική χώρα, με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Οι κάτοικοί της είναι εξοικειωμένοι με τα ηφαίστεια και τη δράση τους. Παρά το γεγονός πως το 10% της χώρας καλύπτεται από πάγο, υπάρχουν σε αυτή τουλάχιστον 30 ενεργά ηφαίστεια, αρκετά εκ των οποίων βρίσκονται κάτω από παγετώνες.

Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή που κατοικήθηκε η Ισλανδία, πριν περίπου 1.200 χρόνια έχουν καταγραφεί περίπου 250 εκρήξεις ηφαιστείων. Μία από τις χαρακτηριστικότερες, εκείνη του Laki το 1783, είχε ως αποτέλεσμα η Ευρώπη να καλυφθεί από ένα πυκνό στρώμα σκόνης για μερικές ημέρες και να επηρεαστεί το κλίμα σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ωστόσο είναι και το σχεδόν εξωπραγματικό φυσικό τοπίο σε μπόλικες περιοχές της χώρας, που δε δυσκολεύεται να γοητεύσει τον οποιονδήποτε ταξιδιώτη. Τα ηφαίστεια της Ισλανδίας και οι περιοχές γύρω από αυτά είναι (και) αξιοθέατα.

Το Snæfellsjökull, η είσοδος για το κέντρο της Γης

ΣΝΑΕΦΕΛ ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Στα δυτικά του κόλπου του Ρέικιαβικ και στο ομώνυμο φυσικό πάρκο, συναντά κάποιος τον ομώνυμο παγετώνα με το εντυπωσιακό Snæfell (που μεταφράζεται ως χιονισμένο βουνό).

Το συγκεκριμένο ηφαίστειο θεωρείται σύμφωνα με το μύθο η είσοδος για το κέντρο της Γης: αυτό οφείλεται στο κλασικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Ιουλίου Βερν, Ταξίδι στο Κέντρο της Γης, όπου σημείο αφετηρίας είναι το Snæfellsjökull, όσο και στη νουβέλα του σημαντικότερου Ισλανδού συγγραφέα Halldór Kiljan Laxness, Under the Glacier (1968). Το Snæfellsjökull θεωρείται από πολλούς το Φούτζι της Ισλανδίας.

Τις ημέρες που υπάρχει καθαρός ουρανός, μπορεί κάποιος να δει τον ύψους 1.446 μέτρων ορεινό όγκο από την πρωτεύουσα της χώρας (η οποία απέχει σχεδόν 120 χλμ).

Το Kverkfjöll και το τσουνάμι πάγου

ΚΒΕΡΚΦΟΛ ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Η οροσειρά που σκεπάζεται από παγετώνα, στην ανατολική πλευρά της καρδιάς της Ισλανδίας εκτείνεται σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων και η υψηλότερη κορυφή της ξεπερνά τα 1.700 μέτρα σε ύψος. Όλα τα ηφαίστειά της είναι ενεργά και αρκετά συχνά οι εκρήξεις κάτω από τον πάγο προκαλούν υπερχειλίσεις των γύρων ποταμών, διόγκωση των νερών στους καταρράκτες και χιονοστιβάδες. Από εκεί άλλωστε προέρχονται και τα νερά ενός εκ των διασημότερων (και με την πιο ισχυρή ροή στη Γηραιά Ήπειρο) καταρρακτών της Ευρώπης, του Dettifoss. Φημισμένες είναι ακόμη οι παγο-σπηλιές της περιοχής.

Το υπερδραστήριο Hekla

ΧΙΚΛΑ ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Αν το Snæfellsjökull αποκαλείται η είσοδος για το κέντρο της Γης, τότε το Hekla θα μπορούσε να χαρακτηριστεί (για την ακρίβεια έχει χαρακτηριστεί έτσι σε μελέτη του πανεπιστημίου του Όρεγκον) ως η πύλη της κολάσεως. Η συχνή του δράση που μεταφράζεται σε 20 εκρήξεις από τον αποικισμό της Ισλανδίας είναι ο βασικότερος λόγος, καθώς επίσης και οι τεράστιες ποσότητες λάβας που παράγονται. Το ηφαίστειο στη νότια Ισλανδία έχει παράγει την τελευταία χιλιετία περίπου 8 κυβικά χιλιόμετρα λάβας – από τις μεγαλύτερες ποσότητες που έχουν καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη.

To Istareeistareykir και οι πολικές αρκούδες

ΙΣΤΑΑΡΕΣΤΙΚΟΥΡ ΙΣΛΑΝΔΙΑ

To συγκεκριμένο ηφαίστειο είναι τοποθετημένο στη γεωθερμική περιοχή κοντά στην μικρή πόλη Húsavík. Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της χώρας, με τις εναλλαγές στο τοπίο να είναι απότομες. Το αξιοσημείωτο είναι ότι στα τέλη του 19ου αιώνα είχε σκεπαστεί με τεράστιες ποσότητες πάγου, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μετοικήσουν εκεί πολικές αρκούδες, σε τέτοιο αριθμό που έφτασαν να απειλούν ακόμη και τις ζωές των περίπου 2.000 κατοίκων του παραθαλάσσιου οικισμού.

Το Grímsvötn και οι εικόνες από τον Άρη

ΓΚΡΙΜΣΒΟΤΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ

To Grímsvötn βρίσκεται σε μία από τις πιο ενεργές ηφαιστειακές περιοχές της Ισλανδίας. Το 2002, μία ομάδα επιστημόνων διέσπασε τον παγετώνα που το σκεπάζει και αποτέλεσμα αυτού ήταν να ανακαλυφθεί μία εντυπωσιακή υπο-παγετώδης λίμνη, η οποία δεν είχε παγώσει καθώς θερμαινόταν (και θερμαίνεται ακόμη) από το μάγμα του ηφαιστείου. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως εντός αυτή εντοπίστηκε μία ολόκληρη αποικία βακτηρίων που δεν έχει δει ποτέ το φως του ήλιου και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να συμβαίνει και στον πλανήτη Άρη, όπου και εκεί υπάρχουν αντίστοιχες λίμνες.

Related Posts