H εποχική γρίπη, κάθε χρόνο ταλαιπωρεί πολύ κόσμο και είναι πλέον μία από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες.
Ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν γνωρίζουμε και πρέπει να δώσουμε προσοχή.
Είναι πιο πιθανό να κολλήσουμε από μια μολυσμένη επιφάνεια παρά από την επαφή με τον φορέα. Κι όμως ένα μολυσμένο πόμολο είναι αρκετό για να κολλήσουμε τον ιό της γρίπης, ακόμα και εάν έχουν περάσει 48 ώρες από τη στιγμή που το ακούμπησε ο ασθενής. Επίσης τα σταγονίδια που απελευθερώνονται με το φτέρνισμα κυκλοφορούν για αρκετές ώρες στον αέρα.
Δεν υπάρχει θεραπεία για τη γρίπη. Η αλήθεια είναι πως τα φάρμακα μπορούν μόνο να μας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα και να βοηθήσουν τον οργανισμό να ξεπεράσει πιο γρήγορα τη γρίπη. Το μόνο ουσιαστικό που έχουμε είναι το ανοσοποιητικό σύστημα.
Με αυτές τις τροφές και τα βότανα θα καταπολεμήσετε τη γρίπη και τις ιώσεις
Μερικοί άνθρωποι δεν ανταποκρίνονται καλά στο εμβόλιο. Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και σε ενήλικες άνω των 65 ετών, επειδή άλλοι παράγοντες υγείας επηρεάζουν το πόσο καλά θα ανταποκριθεί ένας οργανισμός σε αυτό. Επειδή η αποτελεσματικότητα ποικίλλει τόσο πολύ, οι επιστήμονες τηρούν αρχεία για το τι στελέχη της γρίπης κυκλοφορούν και πώς το εκάστοτε εμβόλιο τα αντιμετωπίζει.
Οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται πολύ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι επιστήμονες να πρέπει να αποφασίζουν κάθε χρόνο τι είδους σύνθεση πρέπει να έχει το αντιγριπικό εμβόλιο. Αν μαντέψουν λάθος, το εμβόλιο θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό.
Η κατάλληλη περίοδος για να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης είναι ο Σεπτέμβριος και οι αρχές Οκτωβρίου. Μπορεί να πιστεύετε πως είναι πολύ νωρίς, εάν όμως περιμένετε να εμφανιστεί η γρίπη και μετά να εμβολιαστείτε, τότε μπορεί να αρρωστήσετε και να μην προλάβει να σας προστατέψει.
Η άσκηση προστατεύει από τη γρίπη. Η σωματική δραστηριότητα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μας θωρακίζει από τις ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης και της γρίπης. Από την άλλη μεριά δεν πρέπει να καταφεύγουμε σε υπερβολές, γιατί μια απαιτητική προπόνηση μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και να μας κάνει πιο ευάλωτους απέναντι στη μετάδοση των ιών της γρίπης.