Για πολλούς η λέξη γυμναστική συνεπάγεται μεγάλο κόπο και τρομερή κούραση. Σίγουρα με τέτοιο σκεπτικό δεν κατάφερε ποτέ και κανείς να σηκωθεί από την καρέκλα του.
Η ζωή που μπορεί να έχεις και κυρίως το επάγγελμα, καθορίζουν την διάθεση σου απέναντι στην γυμναστική γυμναστηρίου. Την συστηματική δηλαδή και ολιστική εξάσκηση του σώματος. Αν για παράδειγμα έχεις ένα σταθερό ωράριο, τότε μπορείς να προσαρμόσεις τις αντοχές του οργανισμού σου και το σημείο που θα έχει ανάγκη την ξεκούραση.
Αν οι ώρες δουλειάς σου αλλάζουν καθημερινά, τότε γίνεται δύσκολο να φτιάξεις ένα πρόγραμμα ή να έχεις διάθεση να αφήσεις το σπίτι σου και να πας στο γυμναστήριο. Μπορείς όμως κάλλιστα να επιτύχεις μια καλή ροή γυμναστικής μέσα στο σπίτι σου. Σίγουρα δεν θα γίνεις «τούμπανο», αλλά η γράμμωση δεν είναι άπιαστο όνειρο.
Αυτό που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου αρχικά είναι μερικοί βασικοί κανόνες, που θα σου φέρουν ένα καλό αποτέλεσμα.
Αφού τσεκάρεις μεθόδους στο διαδίκτυο και συγκεκριμένες ασκήσεις που χωράνε στις αντοχές σου, τότε πρέπει να σημειώσεις τα εξής:
• Ζέσταμα
• Αεροβική
• Ασκήσεις αντοχής-δύναμης (βάρη, tabata κτλ)
• Ασκήσεις ελαστικότητας
• Χαλάρωμα
Όταν καταλήξεις σε ασκήσεις που καλύπτουν τα παραπάνω, είναι η ώρα για να ορίσεις χρόνο και σετ σε κάθε μία. Υπάρχει μια βάση για το καθένα, αλλά από ένα σημείο και μετά όλα ορίζονται από εσένα. Τα 3 ή 4 σετ των 12 επαναλήψεων είναι ένας μέσος όρος.
Αν εσύ μπορείς να πας στα 5 σετ ή στις 15 επαναλήψεις εναπόκειται πάνω σου. Μετά βάζεις τις ενδιάμεσες ανάσες. Αν το κάθε σετ διαρκεί 45 δεύτερα, οι ανάσες κυμαίνονται στα 10 με 15.
Για το τέλος, η βασικότερη συμβουλή που μπορεί να σου δώσει κάποιος είναι να κάνεις τη γυμναστική που θες σε σημείο της ημέρας που ξέρεις ότι δεν έχεις κουραστεί.
Για παράδειγμα το μισάωρο πριν τη δουλειά δεν είναι τυχαία η καλύτερη στιγμή. Ή το μεσημέρι. Το βράδυ συνήθως είναι το πιο δύσκολο όταν μιλάμε για οικιακή γυμναστική. Όλα βέβαια καταλήγουν στο είδος της ζωής που κάνεις και στα ωράρια δουλειάς-ύπνου-φαγητού.