Register
A password will be e-mailed to you.
Ο Βορειοϊρλανδός ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην εν κινήσει καταιγιστική περιπέτεια του Ζομ Κολέ-Σερά, που προστίθεται στο προσωπικό σερί του των επιτυχημένων ταινιών δράσης, κι εμείς αναλύουμε τους λόγους για τους οποίους ο Λίαμ Νίσον είναι άλλος ένας περιζήτητος action hero.
Χάρη στο χαμηλών τόνων προφίλ του πανύψηλου ηθοποιού­, λίγοι γνωρίζουν πως ο γεννημένος στη μικρή Μπαλιμένα της Βόρειας Ιρλανδίας Λίαμ Νίσον είχε μια απόλυτα working class ζωή προτού βρεθεί στα μεγάλα σαλόνια του Χόλιγουντ. Εργάτης στις αποθήκες της Guinness και παρ’ ολίγον ποδοσφαιριστής της δουβλινέζικης Bohemian FC, κράτησε την αγάπη του για το ποδόσφαιρο στο επίπεδο του οπαδού της Λίβερπουλ και αφοσιώθηκε στην υποκριτική. Το όνομά του έγινε συνώνυμο των ταινιών επικής φαντασίας («Excalibur», «Krull») για να αποκτήσει αργότερα διεθνή φήμη με την αριστουργηματική «Λίστα του Σίντλερ», που του χάρισε τη μοναδική οσκαρική υποψηφιότητα, και τον «Μάικλ Κόλινς» του Νιλ Τζόρνταν, για τον οποίο βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας. Ο πάλαι ποτέ δάσκαλος του Όμπι Γουάν Κενόμπι («Star Wars: Η Αόρατη Απειλή») γνωρίζει την τελευταία δεκαετία νέες δόξες ως πρωταγωνιστής σε καθαρόαιμες ταινίες δράσης, που προσκαλούν το κοινό να επιστρέψει στις αίθουσες. Ο λόγος όμως της απροσδόκητης στροφής στην καριέρα του είναι και αυτός ενδεικτικός του ταπεινού χαρακτήρα του.
Ήρωας κατά λάθος
Το 2009 ήταν μια καθοριστική χρονιά. Ο Νίσον πρωταγωνίστησε στην «Αρπαγή» του Πιέρ Μορέλ, μια ταινία αιματηρής εκδίκησης η οποία ήταν σίγουρο πως θα κυκλοφορούσε κατευθείαν στα ράφια των βιντεοκλάμπ. Προς έκπληξη όλων όμως, μετατράπηκε σε διεθνή cult επιτυχία («Θα σε ψάξω, θα σε βρω και θα σε σκοτώσω») που απέφερε παγκοσμίως πάνω από 220 εκατ. δολάρια. Λίγους μήνες μετά, κι ενώ του έχει γίνει πρόταση να εμφανιστεί σε μια δεύτερη… Αρπαγ(χτ)ή, χάνει ξαφνικά τη σύζυγό του –επίσης ηθοποιό– Νατάσα Ρίτσαρντσον. Μόνη διέξοδος για τον Βορειοϊρλανδό η επιστροφή στη δουλειά: «Δραπέτευσα στη ρουτίνα των γυρισμάτων και στο σχεδιασμό των επόμενων ρόλων μου. Κανείς δεν είναι ποτέ έτοιμος­ να πενθήσει. Πιστεύουμε πως θα κλάψουμε και σύντομα θα είμαστε­ καλά, όμως η πραγματικότητα δεν είναι καθόλου έτσι», θα ομολογήσει ο ίδιος για την επιλογή του να επιστρέψει στο σετ. Το σίκουελ της «Αρπαγής» έφερε ακόμη περισσότερα εκατομμύρια στα ταμεία και ο Νίσον βρέθηκε στα προχωρημένα 60 του να πρωταγωνιστεί σε ταινίες δράσης («The Grey», «Ο Άγνωστος») που αρνούνται πεισματικά να απογοητεύσουν το κοινό.
Το μυστικό της επιτυχίας
Η ανθεκτικότητά του οφείλεται εν πολλοίς στην επανάληψη μιας­ απλοϊκής, δοκιμασμένης συνταγής («ο οργισμένος Λίαμ Νίσον τσακίζει τους κακούς»), ενώ ταυτόχρονα οι ταινίες που επιλέγει δεν ενέχουν σοβαρό οικονομικό ρίσκο για τους παραγωγούς, καθώς γυρίζονται με χαμηλό προϋπολογισμό και φέρνουν υπερδιπλάσια κέρδη. Επίσης, το όλο φιζίκ του αποπνέει μια αξιοπιστία που εγγυάται ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, όπως στον «Επιβάτη» του αγαπημένου του σκηνοθέτη Ζομ Κολέ-Σερά («Ο Άγνωστος», «Non-Stop», «Νυχτερινή Καταδίωξη»).
 
Ο χαρακτήρας του, ένας οικογενειάρχης σε οικονομικό αδιέξοδο­, καλείται να αντιμετωπίσει έναν πρωτόγνωρο κίνδυνο όταν μια μυστηριώδης γυναίκα, συνεπιβάτισσα στο τρένο που χρησιμοποιεί καθημερινά, τον αναγκάζει να πάει κόντρα στις αξίες του, προκαλώντας τον να εκπληρώσει μια αποστολή έναντι παχυλής χρηματικής αμοιβής. Η πορεία της πλοκής στην εν κινήσει αμαξοστοιχία εκδηλώνεται με ταχύτητα εκατοντάδων χιλιομέτρων και ο Νίσον δεν καθυστερεί να αποδείξει γιατί είναι κυρίαρχος του action παιχνιδιού.
 
Σχεδιάζει όμως την απόσυρση από την ενεργό δράση; Μπορεί να μειδιά στις προτάσεις που επιμένουν να του κάνουν («Για όνομα, είμαι 65 ετών πια!» θα αναφωνήσει χαρακτηριστικά), όμως δεν σκοπεύει να συνταξιοδοτηθεί σύντομα. Ανάμεσα στις ταινίες που ετοιμάζει ξεχωρίζει το «Widows», ένα heist movie με πρωτοκλασάτο καστ που υπογράφει ο οσκαρικός Στιβ ΜακΚουίν («Hunger», «Shame»). Η στάση του μπροστά και πίσω από την κάμερα έχει κερδίσει τη διαχρονική συμπάθεια των σινεφίλ. Έτσι, Λίαμ, και στις ήττες και στις νίκες, you’ll never walk alone…

7 action στάσεις του Λίαμ Νίσον

«Excalibur», 1981

«Darkman», 1990

«Star Wars: Επεισόδιο 1», 1999

«Η Αρπαγή», 2008

«The A-Team», 2010

«Non-Stop», 2014

«Ο Επιβάτης», 2018