Από τον Iggy Pop και τους Black Flag, από τους Led Zepellin μέχρι τους Motorhead, το “Louie, Louie” πρέπει να είναι ένα από τα πιο πολυδιασκευασμένα κομμάτια της rock n’ roll ιστορίας. Πόσοι όμως θυμόμαστε ότι το τεράστιο hit των Τhe Kingsmen 55 χρόνια πριν είχε πέσει στα γαμψά νύχια της λογοκρισίας;
Η rock και η pop κουλτούρα ενοχλούσαν το κατεστημένο από την ώρα που εμφανίστηκαν. Κάποιος θα έλεγε ότι αυτό υπήρξε, μάλιστα, μέρος της αποστολής τους.
Έτσι, κατά τον ίδιο τρόπο που κόπηκε το τραγούδι των Αμερικανών από το Portland για σεξουαλικά υπονοούμενα το 1963, η λογοκρισία συνέχισε μέσα από τις δεκαετίες να φιμώνει τους στίχους των καλλιτεχνών όταν της δόθηκε η κατάλληλη ευκαιρία. Κάτι που έχει συμβεί σε πολλά κλασικά τραγούδια, για τα οποία δεν πάει εύκολα το μυαλό μας ότι βρέθηκαν σε καραντίνα, όπως τα παρακάτω.
Strange Fruit | Billie Holliday
Ένα τραγούδι που αφηγείται το λιντσάρισμα Αφροαμερικανών στο νότο των Η.Π.Α ήταν πολύ δύσκολο να βρει ελεύθερο ραδιοφωνικό πέρασμα τα προπολεμικά χρόνια.
Kick out the jams | MC5
Σε μία εποχή που οι περισσότερες μπάντες ζούσαν το χίπικο όνειρό τους, οι MC5 είχαν σκληρό και πολιτικοποιημένο στίχο. Παρόλα αυτά, εκείνο που τους δημιούργησε πρόβλημα ήταν η τελευταία λέξη από τον γνωστό τους ύμνο “Kick out the jams, (motherfuckers)”.
Anarchy in the UK | Sex Pistols
Στα τέλη των 70s η Βρετανία είχε δει πάρα πολλά για να τρομάξει απλά και μόνο από έναν τίτλο τραγουδιού. Η τηλεοπτική όμως εμφάνιση αυτής της punk συμμορίας ήταν ένα άλλο θέμα. Απαγόρευση δια ροπάλου τόσο για αυτό όσο και για το άλλο υπερεπιτυχημένο single, το God Save the Queen.
I want you | Bob Dylan
Ακούγοντας τους συναισθηματικούς στίχους που έγραψε ο κορυφαίος Αμερικανός τραγουδοποιός το τελευταίο πράγμα στο οποίο μπορεί να πάει το μυαλό ενός λογικού ανθρώπου είναι η λογοκρισία. Ποιος όμως είπε ότι το δικτατορικό καθεστώς του Franco στην Ισπανία διακρινόταν για τη λογική του;
Je t’aime… moi non plus | Serge Gainsbourg
Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο hit μπορεί να αναστατώσει ακόμη και καλόγερο που έχει δώσει όρκο αιώνιας εγκράτειας. Άλλωστε ο Gainsbourg ειδικευόταν στην πρόκληση. Η υγρή ατμόσφαιρα του τραγουδιού, σε συνδυασμό με τα ηχογραφημένα βογγητά αναμενόμενα έστειλε τους λογοκριτές να του χτυπήσουν την πόρτα.
With a little help from my friends | The Beatles
Άλλη μία περίπτωση που δεν πάει το μυαλό σου. Τι κακό μπορεί να έχει αυτό το κομμάτι; Η αλήθεια όμως είναι όμως ότι η τετράδα από το Λίβερπουλ αρεσκόταν στο να αφήνει υπονοούμενα για παράνομες ουσίες. Κι αν στο (L)ucy in the (S)ky with (D)iamonds ήταν πασιφανές, εδώ χρειάστηκε λίγο περισσότερο ψάξιμο.
Like a prayer | Madonna
Το τραγούδι ίσως θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς λογοκρισία στα FM. Με αυτό το videoclip όμως τα πράγματα έγιναν πραγματικά δύσκολα. Περιορισμοί στη Ρωσία, απόλυτη απαγόρευση στην Αίγυπτο, μποϋκοτάζ από θρησκευτικούς και παραθρησκευτικούς κύκλους ενώ διάφοροι φανατικοί αν μπορούσαν θα έκαιγαν σταυρούς έξω από το σπίτι της.
Cop Killer | Body Count
Εντάξει, κάποιοι καλοθελητές θα έλεγαν πως με αυτόν τον τίτλο πήγαιναν γυρεύοντας. Περιέργως όμως όταν πρωτοκυκλοφόρησε το κομμάτι δεν υπήρξαν προβλήματα. Αυτά ξεκίνησαν μετά τον ξυλοδαρμό του Rodney King από αστυνομικούς του Λος Άντζελες. Το βίντεο από το συμβάν πυροδότησε τα γεγονότα των LA Riots στα 90s. Όταν ένας αστυνομικός ζήτησε να απαγορευτεί το κομμάτι, ο ιθύνων νους της μπάντας, Ice-T, δέχθηκε τέτοια πίεση -ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο- που αναγκάστηκε να αποσύρει το επίμαχο τραγούδι από τον δίσκο.
Paper Planes | M.I.A
Μπορεί να έχουν περάσει μόλις 11 χρόνια από την επιτυχία της Βρετανίδας, με καταγωγή από τη Σρι-Λάνκα, ράπερ είναι όμως τόσο το airplay που έλαβε και τέτοιες οι αποθεωτικές κριτικές που πήρε ώστε μπορεί να θεωρηθεί κλασικό. Κι ως τέτοιο έλαβε και την απαραίτητη λογοκρισία: το sample με τους προηχογραφημένους πυροβολισμούς ενόχλησε το MTV και το show του David Letterman με αποτέλεσμα να τους κόψουν-κι αυτό το τελευταίο είναι κάτι που μας κάνει (κακή) εντύπωση και δεν το περιμέναμε από τον διάσημο παρουσιαστή.