Παίρνοντας τη σκυτάλη από το Instagram, το Facebook ξεκίνησε να δοκιμάζει πρόσφατα στην Αυστραλία την απόκρυψη των likes. Ένα μέτρο που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, κυρίως για τον αντίκτυπο που θα έχει στους influencers, όταν από πιθανό σενάριο γίνει πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, αυτό που θα συμβεί δεν θα είναι ότι τα likes και οι “καρδιές” θα εξαφανιστούν εντελώς, απλά θα παύσουν να είναι δημόσια, με αποτέλεσμα οι μοναδικοί που θα έχουν πρόσβαση στον ακριβή αριθμό τους θα είναι οι ιδιοκτήτες των λογαριασμών, καθώς και οι εταιρείες με τις οποίες ενδεχομένως συνεργάζονται.
Το επίσημο επιχείρημα του Mark Zuckerberg πίσω από την εφαρμογή της εν λόγω στρατηγικής είναι ότι θα πατάξει το φαινόμενο των ψεύτικων likes και followers και ότι θα απαλλάξει τους χρήστες από τη διαδικασία της μέτρησης αυτών, με αφορμή επιστημονικές έρευνες που προειδοποιούν για τον αντίκτυπο που έχει αυτή η συνήθεια στη συναισθηματική και ψυχολογική τους κατάσταση.
Σύμφωνα, όμως με τον social media specialist Juan Pablo Tejela, συνιδρυτή και CEO του Metricool, οι προθέσεις του Zuckerberg δεν είναι τόσο αγνές: Αυτό που ουσιαστικά θέλει να πετύχει είναι την άμεση διαφήμιση των εταιρειών μέσω των Facebook και Instagram, χωρίς τη διαμεσολάβηση των διαφημιστικών εταιρειών και των influencers. Από την άλλη, η Arantxa Pérez, ιδρύτρια του Influgency, πρακτορείου για influencers, instagramers, youtubers και bloggers, δεν πιστεύει ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα φέρει την επανάσταση. “Μπορεί τα likes να μην είναι ορατά, ωστόσο το κουμπί “μου αρέσει” θα συνεχίσει να υπάρχει όπως και οι στατιστικές μετρήσεις. Επί της ουσίας, τίποτα φοβερό δεν θα αλλάξει”. Επισημαίνει ωστόσο, μερικά βασικά σημεία που μπορεί να διαφοροποιηθούν στη χρήση των social networks από τους influencers λόγω των “κρυμμένων” likes.
– Το περιεχόμενο θα δικαιωθεί. Σε πολλές περιπτώσεις, το Facebook και το Instagram αποτελούν τις προσωπικές βιτρίνες των influencers, όπου η εικόνα έχει τον πρώτο λόγο και όχι το story telling. Με την απόκρυψη των likes, θα αναγκαστούν να δώσουν σημασία στο περιεχόμενο, καθώς θα είναι το μοναδικό εργαλείο που θα έχουν στα χέρια τους για να γίνουν “ορατοί”.
– Τα σχόλια θα μετράνε, όχι οι followers και τα likes. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι η πραγματική δύναμη ενός influencer δεν θα σχετίζεται με την ποσότητα, αλλά με την ποιότητα. Για την ακρίβεια, με την ποιότητα των ακολούθων/φίλων του και την αλληλεπίδραση που έχουν μαζί του. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να μετρά 150.000 followers, αλλά μόλις 90 likes και 100 σχόλια. Αυτομάτως λοιπόν μιλάμε για έναν λογαριασμό, που δεν έχει καμία πραγματική επιρροή.
– Το ζητούμενο θα είναι οι fans, όχι οι followers. Γι’ αυτό και σύμφωνα με την Pérez δεν θα επηρεαστούν οι επαγγελματίες influencers -βλέπε Chiara Ferragni-, επειδή η στρατηγική τους δεν βασίστηκε ποτέ στο να αυξήσουν τους “φίλους”, αλλά να δημιουργήσουν ένα όλο και μεγαλύτερο φανατικό κοινό.
Εν κατακλείδι, αυτό που σίγουρα θα συμβεί σε έναν κόσμο χωρίς likes, είναι ότι θα ξεκαθαρίσει το ομιχλώδες τοπίο των influencers.