Register
A password will be e-mailed to you.

Με αφορμή την έξοδο της ταινίας «Η Μορφή του Νερού» στους κινηματογράφους, τιμάμε την έμπνευση και το γκροτέσκο καλλιτεχνικό σύμπαν ενός σπουδαίου παραμυθά του σύγχρονου σινεμά: του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο.

Το 2017 ήταν μία πολύ καλή χρονιά για τον Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, κάτι που συνεχίζεται και το 2018 όπου τα βραβεία έρχονται το ένα πίσω από το άλλο – και θα κορυφωθούν μάλλον στα Όσκαρ. Ξεκινώντας από τον θρίαμβό του στο Φεστιβάλ Βενετίας, όπου κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα με το «The Shape of the Water», το παγκόσμιο κοινό γνώρισε τους επόμενους μήνες ένα ακόμη δημιούργημα οργασμικής φαντασίας που έχει φόντο μία σκοτεινή ιστορική συγκυρία (και συγκεκριμένα τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου).

Στo «Shape of Water» η Ελάισα (την υποδύεται η «Τυχερή και Ευτυχισμένη» Σάλι Χόκινς) εργάζεται σε ένα μυστικό κυβερνητικό εργαστήριο, παγιδευμένη σε έναν κόσμο μοναξιάς και σιωπής. Εκεί θα ερωτευθεί έναν αιχμάλωτο αμφίβιο άντρα και θα καταστρώσει  μαζί του ένα σχέδιο για να τον βοηθήσει να δραπετεύσει. Ένας γείτονας (Ρίτσαρντ Tζένκινς) θα τους βοηθήσει, αλλά ο έξω κόσμος θα αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνος για τον αμφίβιο άνθρωπο.

Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας στις ελληνικές αίθουσες του κάνουμε μία αναδρομή στην απύθμενη φαντασία του με οδηγό το βιβλίο «Guillermo Del Toro: At Home with Monsters», το οποίο συμπεριλαμβάνει με λεπτομέρεια την ποικιλία των τεράτων, μεταλλαγμένων πλασμάτων, δράκων και γενικά όλων των «φρικιών» που κατοικούν στις ταινίες, τα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας αλλά και στο ίδιο το σπίτι(!) του υποψήφιου για Όσκαρ δημιουργού.

Η κυκλοφορία του συγκεκριμένου βιβλίου συνέπεσε χρονικά με την έκθεση του μουσείου LACMA που εμπεριείχε τη συλλογή του σκηνοθέτη και περιλαμβάνει τα «τέρατα» που παρουσιάστηκαν στις ταινίες του, αλλά και εκείνα που βρίσκονται στα λογοτεχνικά κείμενα και στους ζωγραφικούς του πίνακες. Η έκδοση περιλαμβάνει και μια γρήγορη ματιά στα εκθέματα που διακοσμούν σχολαστικά το «Ψυχρό Σπίτι» του, όπου βρίσκονται εκατοντάδες αγάλματα, ζωγραφιές και βιβλία που πυροδοτούν τη φαντασία οποιουδήποτε επισκέπτη.

Ας δούμε μαζί λοιπόν τα 10 πιο συναρπαστικά, ιδιαίτερα, εικαστικά, εφιαλτικά, με μια λέξη…φρικτά(!) τέρατα που γέννησε η φαντασία του κυρίου Ντελ Τόρο.

ΠΡΟΣΟΧΗ για spoilers!

10) «Knifehead from Pacific Rim»
Υπάρχουν τόσα τέρατα που μπορείς να διαλέξεις από την γκάμα του Ντελ Τόρο, αλλά υπάρχει μια ιδιαίτερη θέση για τον Knifehead της φασαριόζικης περιπέτειάς του.

9) Sammael από το Hellboy
O Sammael the Desolated One, που φέρει και άλλα τόσα ψευδώνυμα έχει πολύ στυλ. Οι δυνατότητές του ξεκινάνε από εκείνες του απλού τέρατος και φτάνουν μέχρι το επίπεδο της μεταμόρφωσης σε δύο επιπλέον μορφές.

8) Forest Emental από το Hellboy II
Αξιοσημείωτο τέρας όχι μόνο λόγω του μεγέθους του αλλά λόγω της ιδιότητάς του να μετατρέπει σε βρυώδη φύση ό,τι αγγίζει το αίμα του. Όταν ο Hellboy τον κερδίζει, είναι περισσότερο ήττα παρά νίκη.

7) Η Μάργκαρετ από το «Crimson Peak»
Η Μάργκαρετ ΜακΝτέρμοντ, πρώην σύζυγος του Σερ Τόμας Σαρπ, δεν επέστρεψε από τους νεκρούς για να τρομοκρατήσει τη νυν γυναίκα του, αλλά για να την προειδοποιήσει σχετικά με τις δολοφονικές τάσεις του!

6) O Behemoth από το Hellboy
O δαίμονας που εκρήγνυται από το σώμα του Ρασπούτιν, στο τέλος του πρώτου Hellboy.

5) O Άγγελος του Θανάτου από το Hellboy II
Έχει αρκετές ομοιότητες με τον Pale Man από τον «Λαβύρινθο του Πάνα», και αποτελεί η εξέλιξη του σχεδιασμού του χαρακτήρα αυτού. Το μέικ απ είναι από τα καλύτερα που έχουν υπάρξει και πανάξια καθιστούν την μορφή αυτή ανατριχιαστικότατη.

4) Ο Πάνας από τον «Λαβύρινθο του Πάνα»
Ο συγκεκριμένος χαρακτήρας από το αριστούργημα του Ντελ Τόρο έχει ένα δαιμονικό-παιχνιδιάρη τρόπο και επιζητά το καλύτερο δυνατό για την Οφηλία. Ο Νταγκ Τζόουνς ενσαρκώνει αυτή τη διχοτόμηση με μια τρομερή ερμηνεία που δίνει ζωή σε αυτό το παραστατικό πλάσμα των παραμυθιών.

3) Oι Reapers από το «Blade II»
O Nτελ Τόρο έψαχνε πολύ καιρό να αναπτύξει τη φυσιολογία των βαμπίρ και τελικά την εφάρμοσε στους Reapers, μια ομάδα σκληρών βαμπίρ μολυσμένα από έναν ιό. Τα ξεσκισμένα μάγουλα, το κεντρί στον λαιμό και το μόνιμα ματωμένο εσωτερικό τους, δίνουν άλλη διάσταση σε έναν παλιό θρύλο.

2) O Σάντι από το «Στη Ράχη του Διαβόλου»
Η τραγική φιγούρα που βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου, ο Σάντι, ένα αγόρι με ραγισμένη πορσελάνινη όψη και κηλίδες αίματος να ρέουν στο πρόσωπό του.

1) Ο Pale Man από τον «Λαβύρινθο του Πάνα»
Αυτός ο νεραϊδοφάγος προέρχεται από τα πιο σκοτεινά, υποσυνείδητα μονοπάτια της αστείρευτης έμπνευσης και φαντασίας του Ντελ Τόρο, ένα θαύμα σχεδίασης. Το κρεμασμένο δέρμα του και η αλλοιωμένη μορφή του κορυφώνεται με την τοποθέτηση των ματιών του στις παλάμες του και αποτελεί επιτομή της ανατριχίλας. Μία τέλεια, εμπνευσμένη εικόνα φρίκης!