Register
A password will be e-mailed to you.

Κάποτε, όχι πολύ παλιά, ήταν ένας πιτσιρικάς που τον έλεγαν Mark Zuckerberg, ο οποίος είχε τη φαεινή ιδέα να στήσει ένα κοινωνικό δίκτυο στο campus του Πανεπιστημίου του, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που του έδινε το πολύ γρήγορα αναπτυσσόμενο ίντερνετ. Σήμερα είναι ο τρίτος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με το Bloomberg, Ο Mark Zuckerberg μόλις έγινε ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη με περισσότερα χρήματα στην τράπεζα ακόμα και από τον θρυλικό Warren Buffett.

Ποιος θα περίμενε πώς εν μέσω σκανδάλων που του έχουν κοστίσει μια τεράστια πτώση στη δημοφιλία του, τα κέρδη του θα σημείωναν μια τόσο μεγάλη άνοδο. Η περιουσία του έχει φτάσει πια τα 81,6 δισ. δολάρια, κάτι που το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο κατά 2,4% της μετοχής του Facebook.

Η αλήθεια βέβαια είναι πώς ο πιο ισχυρός άνθρωπος των social media -αν όχι ολόκληρου του κόσμου- είναι ακόμα πίσω σε σχέση με τα ινδάλματά του: ο Bill Gates τον κοιτάζει ψύχραιμος από τα 94,2 δισ. δολάρια, ενώ ο Jeff Bezos της Amazon έχει εκτοξεύσει την περιουσία του στα δυσθεώρητα ύψη των 142 δισ. αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύει -για την ώρα- να χάσει την πρωτιά από κανέναν.

Ο Mark Zuckerberg μόλις έγινε ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη
Σημαντικό είναι να σημειώσουμε πώς τόσο ο Warren Buffet όσο και ο Mr. Microsoft έχουν πέσει στον πίνακα των πλουσιότερων ανθρώπων της γης για ένα πολύ καλό λόγο που λέγεται φιλανθρωπία, με τον δεύτερο να έχει δωρίσει από το 2000 έως το 2017, ούτε λίγο ούτε πολύ το 71% της περιουσίας του, 46 δισ. δολάρια με άλλα λόγια.

Πέρα όμως από τον χορό των εκατομμυρίων που κατέκλυσαν τις παραπάνω γραμμές, μήπως αυτά τα νούμερα θα έπρεπε να μας βάλουν σε σκέψεις; Οι τέσσερις προαναφερθέντες Κροίσοι έχουν περιουσίες που ισοδυναμούν (αν προστεθούν) με το 2% του ακαθάριστου προϊόντος της Αμερικής. Όχι της Ελλάδας, όχι κάποιας μικρής χώρας της Λατινικής Αμερικής, αλλά των Η.Π.Α, του μεγαλύτερου οικονομικού γίγαντα του πλανήτη.

Μήπως, τελικά, κάτι δεν πάει καθόλου καλά στην παγκόσμια οικονομία; Μήπως η λέξη μονοπώλιο έχει αρχίσει να γίνεται πιο επικίνδυνη από ότι παλιότερα;