Register
A password will be e-mailed to you.

Από τους πιο καταξιωμένους και αξιοσέβαστους συνθέτες στην ιστορία του κινηματογράφου -έχει γράψει μουσική για περισσότερες από 500 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, καθώς και σύγχρονα έργα κλασσικής μουσικής-, ο Ennio Morricone έδωσε συνέντευξη στη γερμανική έκδοση του Playboy, ξαφνιάζοντας άπαντες με το ξέσπασμά του κατά του Quentin Tarantino.

Ο 89χρονος Ιταλός, που στις 10 Νοεμβρίου θα κλείσει τα 90, εξαπέλυσε άγρια επίθεση στον σκηνοθέτη, με τον οποίο έχει συνεργαστεί τα τελευταία χρόνια στις ταινίες: Kill Bill (2003), Death Proof (2007), Άδωξοι Μπάσταρδη (2009), Django: Ο Τιμωρός (2012) και Μισητοί 8 (2015). Μάλιστα, για την τελευταία κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής. Είχε προηγηθεί το 2007 η βράβευσή του με το τιμητικό Όσκαρ “για την μαγευτική και πολυπρόσωπη συνεισφορά του στην τέχνη της μουσικής για ταινίες”.

“Είναι ένας κρετίνος που κλέβει ιδέες από άλλους δημιουργούς και τις μπασταρδεύει με τις δικές του. Δεν υπάρχει καμία πρωτοτυπία στη ματιά του. Δεν είναι σκηνοθέτης και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τους σπουδαίους John Huston, Alfred Hitchcock ή Billy Wilder. Ο “σπουδαίος” Tarantino ξέρει πολύ καλά πώς να μαγειρεύει παλιές ιστορίες. Δεν μου αρέσουν οι ταινίες του. Είναι σκουπίδια”, αναφέρει και συνεχίζει: “Με παίρνει τηλέφωνο την τελευταία στιγμή για να μου πει ότι σε δύο μέρες θέλει να έχω γράψει και ολοκληρώσει τη μουσική της ταινίας. Κάτι που με κάνει εξάλλου, μιας και είναι πρακτικό αδύνατο”.

Πάντως, ένα κακό λόγο ο Morricone δεν είχε να πει μόνο για τον 55χρονο Αμερικανό σκηνοθέτη, αλλά και για τα Όσκαρ της Αμερικάνικης Κινηματογραφικής Ακαδημίας. Συγκεκριμένα για τη διοργάνωση των τελετών απονομής.

“Δεν ενθουσιάστηκα που κέρδισα Όσκαρ. Θυμάμαι ότι ήμουν τόσο κουρασμένος από την πτήση και από την πολύωρη τελετή, που πονούσε η πλάτη μου. Όταν άκουσα το όνομά μου χάρηκα γιατί ήξερα ότι το μαρτύριό μου θα τελείωνε σύντομα και θα μπορούσα να φύγω απ’ αυτή τη βαρετή εκδήλωση. Δεν θέλω να επιστρέψω ποτέ ξανά στην Αμερική και στην ντροπή αυτή που αποκαλούν Όσκαρ”.

Είτε λέει αλήθεια, είτε ψέματα, είτε μιλά η λογική, είτε η τρέλα του λόγω προχωρημένης ηλικίας, εμείς πάντως κρατάμε από τον Ennio Morricone τις αριστουργηματικές μουσικές συνθέσεις του και προχωράμε.