Register
A password will be e-mailed to you.

Τι θα γινόταν αν το μοναδικό μέρος στο οποίο νόμιζες ότι η οικογένειά σου ήταν ασφαλής, δεν ήταν;

Πίσω στο 1974

Η οργή και η μοίρα συνιστούν επικίνδυνους συντρόφους: δεν μπορούμε να τους προβλέψουμε ή να ξέρουμε πόσο μακριά θα μας φτάσουν. Μπορούν να μας κάνουν να χάσουμε την αίσθηση τού ποιοι είμαστε – ή, ίσως, να μας φέρουν κοντύτερα σε αυτό που πραγματικά είμαστε χωρίς να το γνωρίζουμε και οι ίδιοι. Στην περίπτωση του Paul Kersey, ο θυμός που νιώθει για την απώλειά του τον κάνει να ανακαλύψει ότι μπορεί να γίνει κάτι που δεν θα μπορούσε να φανταστεί: ένας άντρας που δρα έξω από το σύστημα.

Αυτή ήταν η ιδέα της καρδιάς του μυθιστορήματος Death Wish του Brian Garfield από το 1972 και του cult θρίλερ δράσης από το 1974, σε σκηνοθεσία του Michael Winner, με τον Charles Bronson να υποδύεται τον Paul Kersey, έναν αρχιτέκτονα που μετατρέπεται σε εκδικητή δολοφόνο στους δρόμους της Νέας Υόρκης, μετά το θάνατο της γυναίκας του. Ο ρόλος αυτός ήταν εκείνος που ουσιαστικά έκανε διάσημο τον Bronson.

Επιστροφή στο σήμερα

Ο Eli Roth (Cabin Fever, Hostel) ανέλαβε να σκηνοθετήσει το remake του Death Wish με τον Bruce Willis να κρατά τον κεντρικό ρόλο. Αυτή τη φορά, δεν πρόκειται για έναν αρχιτέκτονα, αλλά για έναν οδοντίατρο που μεταμορφώνεται σε δολοφόνο, όταν η γυναίκα του και η κόρη του πέφτουν θύματα βίαιης επίθεσης στο σπίτι τους. Η πρώτη πεθαίνει, ενώ η δεύτερη πέφτει σε κώμα.

«Δουλέψαμε σκληρά για να προσεγγίσουμε την ιστορία με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσει να επικοινωνήσει με το σημερινό κοινό», λέει ο Roth. «Τόσα έχουν αλλάξει στη χώρα. Η φαντασίωση, όμως, του να αντιμετωπίζεις το έγκλημα, να “καθαρίζεις” τους δρόμους από τα κακοποιά στοιχεία – αυτό παραμένει ίδιο. Γι’ αυτό είναι τόσο δημοφιλείς οι ταινίες με σούπερ ήρωες: είναι η ίδια ιδέα, ότι δηλαδή συνηθισμένοι άνθρωποι έχουν τη δύναμη να σταματήσουν το έγκλημα, να πολεμήσουν το κακό».

Η υπόθεση

Ο Dr. Paul Kersey εργάζεται ως χειρουργός στα επείγοντα περιστατικά, φροντίζοντας συχνά τα θύματα της αυξανόμενης εγκληματικότητας της πόλης. Δεν θα μπορούσε να φανταστεί, όμως, ότι θα ερχόταν η μέρα που τα θύματα αυτά θα ήταν η δική του οικογένεια, μετά τη θανάσιμη επίθεση που δέχονται η γυναίκα του και η ενήλικη κόρη του μέσα στο σπίτι τους. Με την αστυνομία να αδυνατεί να ανταποκριθεί στον αριθμό των βίαιων περιστατικών, ο Πολ ανακουφίζει τη δίψα του για εκδίκηση και απόδοση δικαιοσύνης, κυνηγώντας ο ίδιος τους ενόχους. Καθώς οι ανώνυμοι φόνοι εγκληματιών αρχίζουν να κυριαρχούν στα ΜΜΕ, ο κόσμος αναρωτιέται αν αυτός ο θανάσιμος εκδικητής είναι ένας φύλακας άγγελος… ή κάτι πολύ πιο νοσηρό.

Ο Bruce Willis για το Death Wish

Το Death Wish κατά κάποιον τρόπο κλείνει δύο ταινίες μέσα του: τη δραματική ιστορία ενός άνδρα που χάνει τα πάντα και το θρίλερ δράσης της εκδίκησης που προσπαθεί να απαλύνει τον πόνο του. «Δεν θέλεις να εκμεταλλευθείς την τραγωδία του χαρακτήρα», σχολιάζει ο Willis. «Μου αρέσει να κάνω όλων των ειδών τις ταινίες, αλλά πρέπει να ξέρεις να επεξεργάζεσαι τον ρόλο διαφορετικά κάθε φορά. Κάνεις τις επιλογές σου και τις υπηρετείς. Με τον Paul προσπάθησα να υπογραμμίσω το πόσο λίγο κινείται μέσα στην ταινία, το πόσο δηλαδή οι κινήσεις του είναι μετρημένες και υπολογισμένες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ήρωας είναι ένας άντρας που καθορίζει και ακολουθεί το δικό του μονοπάτι: «Πραγματικά πιστεύω ότι στη ζωή τελικά όλα συμβαίνουν ακριβώς όπως πρέπει. Θεώρησα ότι είναι ξεκάθαρο ότι ο χαρακτήρας αυτός έχει την πορεία που του έμελλε να έχει. Όταν είσαι γιατρός, πρέπει να θέλεις να βοηθήσεις τους ανθρώπους. Κι έπειτα, παρόλο που προήλθε από μια τραγωδία, ο Kersey καταλήγει εκεί που καταλήγει γιατί έτσι ήταν γραφτό – με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».

Πάντως η πλευρά του Paul που τον ωθεί σε αυτές τις πράξεις ήταν πάντα εκεί, απλώς κρυμμένη. Η Elisabeth Shue, που υποδύεται τη γυναίκα του ήρωα, υπογραμμίζει μια στιγμή κατά την οποία η ίδια αντιλαμβάνεται την επιθετικότητα που κρύβει ο σύζυγός της.

«Υπάρχει μια σκηνή όπου ο Paul και η Lucy παρακολουθούν την κόρη τους σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και ένας αγενής άνδρας αρχίζει να φωνάζει, επειδή δεν του αρέσει το πώς εξελίσσεται ο αγώνας. Ο Paul τού ζητά να ηρεμήσει αλλά σε αυτές τις λίγες στιγμές έντασης βλέπεις το βίαιο κομμάτι που καταπνίγει». Για τον Willis, η σκηνή αυτή είναι κρίσιμη και για ακόμη έναν λόγο: έχει να κάνει με την πατρότητα, μέσα από το πρίσμα της οποίας είδε και ο ίδιος τη μεταμόρφωση του χαρακτήρα, νιώθοντας έτσι ότι τον καταλαβαίνει καλύτερα. «Πριν κάνω παιδιά, η πατρότητα δεν ήταν κομμάτι των ταινιών δράσης που κάνω. Τώρα είναι ένα βασικό συστατικό. Η ταινία σε κάνει να σκέφτεσαι πόσο μακριά θα έφτανες για να προστατεύσεις την οικογένειά σου. Μετά την επίθεση στη δική του οικογένεια, ο Paul έχει μηδενική ανοχή για οποιονδήποτε θέλει να κάνει κακό σε κάποιον άλλο. Δική μας δουλειά είναι να δείξουμε στο κοινό τις υποβόσκουσες αιτίες γιατί κάνει ό,τι κάνει».

Το καστ

Στο πλευρό του Willis και της Shue θα δεις τους Vincent D’Onofrio, Dean Norris, Kimberly Elise.

Το trailer

Η πρεμιέρα

Το Death Wish θα ξεκινήσει να προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες στις 8 Μαρτίου 2018.