Register
A password will be e-mailed to you.

Αν κάναμε μια έρευνα σε 100 άτομα ηλικίας από 40 έτη και κάτω και τα ρωτούσαμε ποιο είναι το πρώτο και το τελευταίο πράγμα που κάνουν πριν κοιμηθούν, η απάντηση θα έβγαινε με πανηγυρική πλειοψηφία.

«Κοιτάζω το κινητό μου». Με τσίμπλα ή χωρίς, με κουρασμένα μάτια από τη δουλειά της μέρας, η οθόνη του κινητού είναι καθημερινός παρτενέρ στο κρεβάτι. Να τσεκάρεις τα mail, να δεις το messenger, το viber, να κάνεις μια περιήγηση στο διαδίκτυο… κι όλα αυτά με κλειστά φώτα, κλειστό παράθυρο και παντζούρι. Στα σκοτεινά.

Λογικά θα το έχεις ξανακούσει στα πεταχτά, αλλά είναι η στιγμή να στο πούμε (και να μας το πούμε) με ενάργεια. Ο γιατρός Τσαρλς Τσάιζλερ δηλαδή θα μας τα πει. Υπεύθυνος στο Division of Sleep and Circadian Disorders του Μπρίγκαμ, ο κύριος Τσάιζλερ αναδεικνύει την μπλε ακτινοβολία κινητών, ipad, tablet ως έναν μέγιστο κίνδυνο για την υγεία.


«Όσο περισσότερο το ερευνούμε, τόσο έχουμε περισσότερες αποδείξεις ότι αυτό το τεχνητό μπλε φως επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τομείς της υγείας μας».

Η φράση του Τσάιζλερ έρχεται ως συνέχεια των όσων αναφέρει η έρευνα του Εθνικού Τοξικολογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ που λέει ξεκάθαρα ότι αυτή η μπλε, υπεριώδης ακτινοβολία, δεν εμποδίζει μόνο τον καλό ύπνο. Μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε υπερβολικό βάρος, σε κατάθλιψη, καρδιακά προβλήματα, μέχρι και καρκίνο.

Αυτό συμβαίνει γιατί το φως είναι ο ρυθμιστής του κιρκαδικού ρυθμού και η παρουσία του σε σκοτεινό περιβάλλον απορρυθμίζει την καρδιά και μπερδεύει τον οργανισμό.