Register
A password will be e-mailed to you.

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος είδαμε καλές και κακές ταινίες. Ταινίες που θα θυμόμαστε και ταινίες που έχουμε ήδη ξεχάσει. Στο παρόν άρθρο ωστόσο δεν θα ασχοληθούμε με τα “διαμαντάκια” της χρονιάς, αλλά με τις κινηματογραφικές σκηνές που χαράχτηκαν στο μυαλό μας και παίζουν στο repeat.

Bohemian Rhapsody

Η συναυλία Live Aid.

Καλή ή κακή ή ακόμα και αδιάφορη, όπως κι αν σου φάνηκε η βιογραφική ταινία του Bryan Singer ένα πράγμα οφείλεις να παραδεχθείς: Σε γλύκανε στο τέλος, αναπαριστώντας άψογα τη θρυλική συναυλία των Queen στο Γουέμπλεϊ το 1985.

Πρώτος Άνθρωπος

O Neil Armstrong αποκαλύπτει στους γιους του τα σχέδιά του.

Τη συνεργασία του Damien Chazelle με τον Ryan Gosling στο La La Land διαδέχθηκε ένα βιογραφικό φιλμ για τον Neil Armstrong. Η καλύτερη σκηνή του είναι σύντομη και σχεδόν αθόρυβη, συγκριτικά με εκείνες που αφορούν την εκτόξευση και τη διαστημική περιπέτεια του στο φεγγάρι, και αφορά τη συζήτηση με τους δύο γιους του, όπου παρουσία της συζύγου του, Janet Armstrong (Claire Foy), τους εξηγεί τι πρόκειται να κάνει: Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα.

Climax

Η πρώτη σκηνή.

Το πλάνο ανοίγει και επί 10 περίπου λεπτά βλέπουμε 20 χορευτές να κάνουν πρόβα και να χορεύουν σε ξέφρενους ρυθμούς υπό τους ήχους τέκνο μουσικής. Το “διαμαντάκι” του Gaspar Noé είναι ένα αισθησιακό, ιδρωμένο και γεμάτο ένταση φιλμ που ξυπνά το μυαλό, τις αισθήσεις και το σώμα.

Αφανισμός

Η τελική αναμέτρηση στον φάρο.

Στο υπαρξιακό horror sci-fi του Alex Garland , που είναι γεμάτο μεταφορές και εικόνες απίστευτης εφιαλτικής ομορφιάς για τη φύση που εκδικείται, η ίσως πιο ανατριχιαστική αλληγορική σκηνή είναι αυτή με την πρωταγωνίστρια Natalie Portman να παλεύει με τον εξωγήινο κλώνο, καλώντας μας να αναρωτηθούμε τι είναι τελικά ο άνθρωπος όταν χάσει το DNA του.

Roma

Η οικογένεια αγκαλιάζεται στην παραλία.

Λίγο πριν το φινάλε, έρχεται η μεγάλη σκηνή του ασπρόμαυρου αριστουργήματος του Alfonso Cuarón με την μητέρα και τα παιδιά της να αγκαλιάζουν σφιχτά και να φωνάζουν “Σ’ αγαπώ” στην υπηρέτριά τους στη βρεγμένη αμμουδιά. Είναι εξάλλου αυτή η σκηνή που έχει ντύσει την επίσημη αφίσα της ταινίας. Καθόλου τυχαία.

Η Ευννοούμενη

Η σκηνή του φινάλε.

Μπορεί εμείς ακόμα να μην έχουμε δει τη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, ωστόσο εκτός ελληνικών συνόρων έχει ήδη προβληθεί με τους κριτικούς να γράφουν διθυράμβους για μία από τις τελευταίες σκηνές με πρωταγωνίστρια την Emma Stone στο ρόλο της Abigail Hill και μερικά χαριτωμένα κουνέλια να υποδηλώνουν ότι η ζωώδης φύση θα καθοδηγεί πάντα την ανθρώπινη επιθυμία για κυριαρχία.

Ένα αστέρι γεννιέται

Ο Bradley Cooper και η Lady Gaga τραγουδούν το Shallow.

Όταν ο Jackson προσκαλεί στη σκηνή την Ally να ερμηνεύσουν ένα τραγούδι που έχει γράψει εκείνη, οι δυο τους δεν τραγουδούν απλά μαζί. Γίνονται ένα ψυχή τε και σώματι, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης σε μία σκηνή που σφύζει από ένταση και ρομαντισμό.

Ακρότητες

Ο διάλογος του αιδεσιμότατου Toller με τον περιβαλλοντικό ακτιβιστή Michael.

Ο Ethan Hawke πρωταγωνιστεί σε ένα δράμα για την πνευματική ζωή και την πίστη, υποδυόμενος έναν ιερέα μιας μικρής χωρίς πιστούς πόλη. Όταν συναντά ένα νεαρό που θεωρεί ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έχουν φτάσει στο απροχώρητο και ότι η Ημέρα της Κρίσεως πλησιάζει, του μιλά με πάθος για την πίστη στο μέλλον, ώστε να τον αποτρέψει από την αυτοχειρία.

Mandy

Ο μαστουρωμένος Nicolas Cage σπέρνει τον τρόμο.

Στη δεύτερη ταινία του ελληνικής καταγωγής Panos Cosmatos, είδαμε τον Nicolas Cage στην προσπάθειά του να διασώσει τη σύζυγό του, πρώτα να “ρουφά” ένα κιλό κοκαΐνη και μετά να σφαγιάζει δεκάδες μασκοφορεμένους συμμορίτες. Σκηνή που δικαιωματικά ανήκει στα cult classics της δεκαετίας.

Suspiria

Ο χορός αναγέννησης της Dakota Johnson.

Στο remake του ιταλικού φιλμ τρόμου του ’77 του Dario Argento από τον Luca Guadagnino, η μπαλαρίνα Dakota Johnson επιδίδεται σε ένα χορό αναγέννησης και λύτρωσης από τα τραύματα του παρελθόντος υπό το άγρυπνο βλέμμα της διευθύντριας της σχολής Tilda Swinton.