Καλώς ή κακώς, με τα smartphones έχουμε γίνει όλοι φωτογράφοι. Δυστυχώς η ποσότητα σπάνια συμβαδίζει με την ποιότητα, με αποτέλεσμα να γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά ενός κατακλυσμού κακών λήψεων. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα συμβαίνουν πράγματα που σε κάνουν να θες να ξεριζώσεις τα μάτια σου. Άλλες φορές πάλι τα αποτελέσματα μπορούν να σου φτιάξουν τη μέρα. Υπάρχουν, άλλωστε, άνθρωποι με αισθητική.
Πώς καταφέρνουν όμως να πετυχαίνουν επαγγελματική ποιότητα στις ερασιτεχνικές τους φωτογραφίες; Ο δημοσιογράφος ειδικού τύπου και σπεσιαλίστας στο είδος, Alexander George, αποκάλυψε πρόσφατα έναν συνοπτικό οδηγό στο Popular Mechanics, που συνδυάζει σε έξι απλά βήματα τις κλασικές τεχνικές με την τεχνητή νοημοσύνη των smartphones τελευταίας γενιάς.
Δείξε εμπιστοσύνη στο τηλέφωνο
Ο Alexander George δοκίμασε πρόσφατα την κάμερα του νέου iPhone XS και κατέληξε ότι η τοποθέτηση σε τρίποδο είναι τελείως άχρηστη πια. Οι κάμερες αυτού του επιπέδου χρησιμοποιούν AI για να αντισταθμίσουν το τρεμούλιασμα του χεριού και να τραβήξουν μία ξεκάθαρη εικόνα. Αντίστοιχα η ανάγκη του να αγγίζεις την οθόνη για να εστιάσεις και να φωτίσεις ένα συγκεκριμένο σημείο έχει ξεπεραστεί σχεδόν τελείως. Αυτά τα τηλέφωνα κατανοούν από μόνα τους τι θέλεις να φωτογραφίσεις. Η συμβουλή του είναι να επικεντρωθείς στο θέμα της φωτογραφίας και την προοπτική από την οποία θα το φωτογραφήσεις, κι άσε όλο το τεχνικό μέρος στο smartphone σου.
Ενεργοποίησε το σύστημα HDR
Το σύστημα High Dynamic Rance καταγράφει –κάθε φορά που τραβάς μία φωτογραφία- πολλαπλές εκδόσεις μίας μόνο εικόνας με διαφορετικές ρυθμίσεις. Το λογισμικό στη συνέχεια συγκεντρώνει τα καλύτερα στοιχεία σε μια ενιαία φωτογραφία. Για παράδειγμα: μία ομαδική φωτογραφία που συλλαμβάνει τα πρόσωπα του καθενός με το σωστό φωτισμό, αλλά υπάρχει υπερβολικό φως ή κάνει τον ουρανό στο παρασκήνιο πολύ σκοτεινό. Το HDR συνδυάζει τη φωτογραφία με τα καλά φωτισμένα πρόσωπα με αυτή που έχει έναν όμορφο μπλε ουρανό, για να παρουσιάσει μία τέλεια εικόνα. Επίσης, μία συμβουλή: Εάν το τηλέφωνό σου διαθέτει επιλογή “Διατήρηση αρχικής / κανονικής φωτογραφίας”, κατάργησε την επιλογή. Διαφορετικά, θα βρεθείς με διπλότυπα από κάθε σου λήψη, τα οποία καταλαμβάνουν πολύ χώρο αποθήκευσης.
Τα πρόσωπα θέλουν λήψεις από χαμηλά
Μπορεί να πιστεύεις ότι αυτό θα σε κάνει να τραβάς πρόσωπα με “διπλοσάγονο”, όμως το Portrait Mode του iPhone διορθώνει αυτόματα το πρόβλημα με την τεχνητή του νοημοσύνη.
Μάλλον κρατάς το τηλέφωνο λάθος
Οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουν λάθος τα χέρια τους όταν τραβούν μία φωτογραφία: κρατούν τις άκρες σφιχτά από τον φόβο μήπως καλύψουν τον φακό του κινητού. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο φακός καταλαμβάνει μόνο ένα μικρό μέρος της πίσω πλευράς. Φρόντισε να κρατάς το smartphone χαλαρά κι όσο πιο φυσικά γίνεται, δεν πρόκειται να κρύψεις τίποτα.
Χρησιμοποίησε το πλέγμα 3×3
Τα περισσότερα τηλέφωνα έχουν τη δυνατότητα να σου δείξουν το πλέγμα 3×3, το οποίο κάνει χρήση μίας παλιάς και δοκιμασμένη φωτογραφικής τεχνικής: τα σημεία εστίασης της φωτογραφίας τοποθετούνται στη διασταύρωση των γραμμών.
Απενεργοποίησε τον ήχο του κλικ
Δεν έχεις κανένα λόγο να κάνει το τηλέφωνό σου το τυπικό κλικ των φωτογραφικών μηχανών. Ο συγκεκριμένος ήχος μπορεί να ενοχλήσει τα πιο ντροπαλά (ή και νευρικά) άτομα και να τα οδηγήσει σε ασυναίσθητες γκριμάτσες. Η σιωπή είναι χρυσός σε αυτήν την περίπτωση.