Register
A password will be e-mailed to you.

H NASA βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες τους τελευταίους μήνες λόγω των έργων κατασκευής του Gateway, ενός μικρού διαστημοπλοίου που θα έχει μόνιμη φορά γύρω από τη Σελήνη λειτουργώντας ως ο τελευταίος συνοριοφύλακας της Γης στο αχανές διάστημα, τον σχεδιασμό της αποστολής Artemis (το 2024 θα προσσεληνώσει ομάδα αστροναυτών με εξελιγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό και σκοπό ενδελεχείς έρευνες της επιφάνειας του φεγγαριού) και την δημιουργία τεχνολογίας που θα επιτρέπει την ταχύτερη μεταφορά και επιστροφή από τη Σελήνη ερευνητικού εξοπλισμού σύμφωνα με τις επιθυμίες του Donald Trump και του διοικητή της NASA, Jim Bridenstine. Σ’ αυτούς τους λόγους έρχεται να προστεθεί ακόμα ένας.

Ενώ τρέχουν όλα αυτά τα φιλόδοξα projects, η Aμερικανική Διαστημική Υπηρεσία σχεδιάζει να κατασκευάσει και να μεταφέρει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα μια κατοικήσιμη καμπίνα που θα προστεθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Η εταιρεία Axiom Space με έδρα το Houston έχει αναλάβει την κατασκευή αυτής της πολυτελούς και ευρύχωρης “κατοικίας”, της οποίας σκοπός θα είναι η άνετη παραμονή επιστημόνων για πειράματα πάνω στις νέες τεχνολογίες, τη μικροβαρύτητα κλπ. Ή, όπως κάποιοι ιδιώτες επιχειρηματίες (βλέπε Elon Musk και Jeff Bezos) ονειρεύονται: να μετατραπεί το εν λόγω “οίκημα” σε τουριστικό θέρετρο.

Η πανοραμική θέα είναι προφανώς το ισχυρό σημείο του, όμως επιπλέον, η Axiom φροντίζει έτσι ώστε οι χώροι του διαστημικού “ξενοδοχείου” να είναι όσο άνετοι και πολυτελείς γίνεται.

Η NASA ανοίγει πολυτελές ξενοδοχείο στο διάστημα

Αν και σε πρώτη φάση (τα πρώτα 5 χρόνια) η κατοικήσιμη καμπίνα θα είναι “κλεισμένη” αποκλειστικά σε επιστημονικό προσωπικό, εντούτοις ήδη έχουν ξεκινήσει οι δηλώσεις ενδιαφέροντος για τουριστική εκμετάλλευση. Χωρίς να  υπάρχει επί του παρόντος επίσημο υλικό όσον αφορά στη μελλοντική χρήση του “ξενοδοχείου ISIS” -ας το ονομάσουμε έτσι-, χωρίς αμφιβολία, η προσέγγιση του σχεδιασμού του θα αφορά στην άνετη διαμονή για μια ορισμένη χρονική περίοδο, απαλλαγμένη εντελώς από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (με ό,τι συνεπάγεται η έλλειψη βαρύτητας, η υποχρεωτική χρήση ειδικών στολών και εξοπλισμού, ή η σίτιση και η ξεκούρασή τους).

Μεταξύ άλλων, ο διάσημος Γάλλος σχεδιαστής Phillippe Starck θα βάλει το χέρι του ώστε αυτό το “οίκημα” να είναι όσο πιο luxury γίνεται: μεγάλοι καναπέδες με μοντέρνο σχεδιασμό, εκατοντάδες μικρές λυχνίες LED για αλλαγή φωτισμού που δεν θα κουράζει τους διαστημικούς ταξιδιώτες, μεγάλα παράθυρα για να παρατηρούν τον πλανήτη μας από ψηλά, αίθουσες ψυχαγωγίας και, φυσικά, ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο.
Παράλληλα, η εταιρεία Bigelow Aerospace θα αναλάβει όλες τις υποδομές που αφορούν στην ικανότητα μιας τέτοιας “κατοικίας” να προστατεύεται από την ακτινοβολία και να αντιστέκεται σε κάθε είδους θερμικές, μηχανικές ή δομικές ανάγκες απαιτεί η παραμονή του στο διάστημα.

Εν ολίγοις, γύρω στο 2028 θα δούμε να διαμορφώνεται μια εξαιρετικά ελκυστική παράμετρος όσον αφορά τις διακοπές και τα ταξίδια αναψυχής, μιας και τα σχέδια της NASA και της Axiom Space προβλέπουν την σταδιακή δημιουργία ενός διαστημικού “χωριού”, γεγονός που θα εξαρτηθεί από την επιτυχία του project για το πρώτο αυτό “οίκημα”.

Πάντως, το πιο βέβαιο απ’ όλα είναι πως μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο ISS δεν θα είναι πια αυτό που ξέραμε μέχρι σήμερα. Ο πρώτος διαστημικός σταθμός που κατασκεύασε ο άνθρωπος και φιλοξένησε την τελευταία εικοσαετία περισσότερους από 200 αστροναύτες από 18 χώρες, παύει να είναι ένα επιστημονικό εργαστήρι, και μετατρέπεται σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο με rooms to let στην πιο αξιοζήλευτη θέση του σύμπαντος.

Related Posts