Register
A password will be e-mailed to you.

Στα νοτιοδυτικά της Γερμανίας και στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης βρίσκεται η πόλη του Φράιμπουργκ, που κατά πάσα πιθανότητα δεν είχε θέση στην ταξιδιωτική ατζέντα κανενός μέχρι τώρα. Η άτυπη πρωτεύουσα του Μέλανα Δρυμού (ενός εκ των ομορφότερων δασών της Γηραιάς Ηπείρου) είναι τοποθετημένη σε μία κοιλάδα που περιτριγυρίζεται από αμπελώνες, διαθέτει ένα γραφικό ιστορικό κέντρο και ξεχωρίζει για τους μεσαιωνικούς πεζόδρομους με τα χαρακτηριστικά ξυλότοιχα σπιτάκια.

Πέρα από αυτά, τυγχάνει να είναι και μία από τις πιο “πράσινες” πόλεις ολόκληρης της Ευρώπης, έχοντας υιοθετήσει εδώ και αρκετά χρόνια διάφορα μοντέλα εξοικονόμησης ενέργειας, κάτι που θα σκοπεύει να κάνει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στο άμεσο μέλλον.

Η πιο πράσινη φουτουριστική πόλη της Ευρώπης

Πρακτικά, αυτή η πολιτική επιτρέπει στο Φράιμπουργκ να εξασφαλίζει μόνο του την ενέργεια που χρειάζεται και να παραδίδει μαθήματα οικολογικής αειφορίας σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που προσπαθούν να κατευθυνθούν προς αυτή τη λογική. Ενδεικτικό της φιλοσοφίας των τοπικών αρχών είναι η χρήση eco-friendly υλικών όπου αυτό είναι εφικτό, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις ντόπιες βιομηχανίες στο ελάχιστο και ειδικές θερμομονωτικές και υδροδυναμικές λειτουργίες για πολυκατοικίες και δημόσια κτίρια.

ΦΡΑΙΜΠΟΥΡΓΚ 5
ΦΡΑΙΜΠΟΥΡΓΚ 1
ΦΡΑΙΜΠΟΥΡΓΚ 4

Η πολιτική που έχει χαραχτεί για τα επόμενα χρόνια κάνει λόγο για περαιτέρω ελαχιστοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως και 50% μέχρι το 2030, με μακρινό στόχο το να χρησιμοποιούνται μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως το 2050.

Όλα τα παραπάνω αποφασίστηκαν το 2014, όταν οι φορείς της ευρύτερης περιοχής ξεκίνησαν έναν μεγάλο ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες – άπαντες συμφώνησαν, ενθυμούμενοι αυτό που είχε συμβεί στη γειτονική πόλη Wyhl της δεκαετία του 1970: Το 1971 η γερμανική κυβέρνηση είχε αποφασίσει τη δημιουργία ενός πυρηνικού σταθμού αλλά η τοπική κοινωνία αντιστάθηκε σθεναρά, θέλοντας να προφυλάξει το φυσικό κάλλος και κατ’ επέκταση το επίπεδο ζωής για τις επόμενες γενιές. Μάλιστα, υπήρξαν έντονες διαμάχες με την αστυνομία να παίρνει το μέρος των πολιτών. Το 1975, αποφασίστηκε να μην προχωρήσει το σχέδιο και ο πυρηνικός σταθμός δε χτίστηκε ποτέ.

Πράσινη ανάπτυξη

Σήμερα, στο Φράιμπουργκ υπάρχουν εκατοντάδες ποδηλατόδρομοι, το συνολικό μήκος των οποίων ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα. Το γήπεδο της πόλης και έδρα της ομώνυμης ποδοσφαιρικής ομάδας που αγωνίζεται στη Bundesliga, Schwarzwald-Stadion, είναι το πρώτο του είδους του που λειτουργεί σε τεράστιο βαθμό χάρη στην ενέργεια που συγκεντρώνουν οι ηλιακοί συλλέκτες σε διάφορα σημεία του (το Φράιμπουργκ είναι και η πόλη με το μεγαλύτερο ποσοστό ηλιοφάνειας στη Γερμανία), σε ένα project που τρέχει ήδη από το 1993.

ΦΡΑΙΜΠΟΥΡΓΚ 2

Αυτά όμως είναι μόνο λίγα από τα προνόμια που απολαμβάνουν οι περίπου 220.000 κάτοικοι της πόλης, το 10% των οποίων είναι φοιτητές στο Albert-Ludwigs- Universität. Αξίζει δε, να αναφερθεί πως δήμαρχος του Φράιμπουργκ είναι ο 36χρονος Martin Horn (εκλέχθηκε πριν 2 χρόνια) και πρωτοστάτησε ώστε το δημαρχείο να γίνει ένα κτίριο που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει.

Το γενικότερο σχέδιο δείχνει μέχρι στιγμής να δουλεύει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό και γι’ αυτό οφείλουμε να βγάλουμε το καπέλο στους τύπους που κινούν τα νήματα στη νοτιοδυτική πλευρά της Γερμανίας.