Register
A password will be e-mailed to you.

Η εκπομπη Made in Cyprus σας ταξιδευει για μια ακομη φορα.

Ο νερόμυλος της Ροδούς αποτελεί ένα από τους δυο νερόμυλους που συναντάμε στην κοινότητα της Γαλάτας. Η Γαλάτα βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκωσίας, στην όμορφη κοιλάδα της Σολιάς.

Ο νερόμυλος της Ροδούς τα παλαιότερα χρόνια βρισκόταν υπό την ιδιοκτησία της Μονής της Ποδίθου . Αποτελείται από δυο επιβλητικά πανύψηλα τόξα, με το αυλάκι στην κορυφή τους από όπου περνούσε το νερό, το οποίο έπεφτε με ισχύ από ψηλά, έτσι ώστε να γυρίζουν οι μυλόπετρες για το άλεσμα των δημητριακών. Σήμερα ο νερόμυλος μπορεί να μην λειτουργεί άλλα έχει αναπαλαιωθεί και ενταχθεί στο δίκτυο της Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς. Το ίδιο το οικοδόμημα από μόνο του αποτελεί ένα εξαίσιο κτίσμα, αλλά και η φύση που το περιβάλλει είναι μοναδικής ομορφιάς που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει. Κτισμένο στη δυτική όχθη του Κλάριου ποταμού «πνιγμένο» μέσα στην πυκνή άγρια βλάστηση συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο που αξίζει να επισκεφτείτε.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο νερόμυλο καταλήγει και ένα μικρό μονοπάτι της φύσης που έχει ως αφετηρία την εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Η διαδρομή καλύπτει μια απόσταση ενός χιλιομέτρου και γίνεται κατά μήκος της παραποτάμιας όχθης. Το μονοπάτι δίνει την ευκαιρία στους περιπατητές να γνωρίσουν τη χλωρίδα της περιοχής που αποτελείται από σκλήδρους, πλατάνια, λεύκες , μυρτιές, κισσούς , ενώ παράλληλα να ξεναγηθούν σε δυο σπουδαία μνημεία της βυζαντινής περιόδου, τις εκκλησίες της Παναγίας της Ποδίθου και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

37876 views

You may also like